La incorporació de 609 nous guals a les ordenances no li surt rodona al govern de Manresa

Els propietaris de 263 dels nous guals detectats (més d'un 43% del total) han presentat al·legacions, de les quals 109 van ser admeses automàticament i la resta s'estan estudiant | Hisenda reclama als afectats l'import del gual dels darrers quatre anys abans no prescriguin

Un senyal de gual en uns baixos de Manresa
Un senyal de gual en uns baixos de Manresa | Pere Fontanals
17 de gener del 2017
Actualitzat a les 15:48h
Una de les novetats anunciades en el ple d'octubre de l'Ajuntament de Manresa pel regidor s'Hisenda Josep Maria Sala, en el debat de les ordenances fiscals, era el fet que un estudi extern havia determinat que a la ciutat existien 609 guals que no pagaven impostos i que s'incorporarien als ingressos de 2017

El treball el va dur a terme una empresa externa, que va fer un treball de camp a tot el terme municipal de Manresa. L'objectiu com ja s'ha explicat era posar al dia la base de dades, que no estava actualitzada. Es van determinar aspectes com tipus de gual, dimensions, tipologia constructiva, presència o no de senyalització horitzontal, número de placa identificativa, llicència, etc.

El fet és que en alguns, bastants, casos, el treball es va fer a partir de persianes tancades que no tenien ni senyalització vertical ni horitzontal que establís cap mena de prohibició d'estacionament. Eren baixos en que el propietari no havia demanat pel propietari, ni se'n demanava l'ús excloent a la porta d'accés, ni s'hi estacionava, al seu interior, cap vehicle motor.

A finals d'any els propietaris d'aquests 609 nous presumptes guals, van rebre la notíciació per part d'Hisenda que els reclamava l'import de la taxa de guals dels darrers quatre anys -el cinquè ja havia prescrit-. El resultat ha estat que, segons han confirmat fonts municipals a NacióManresa, un 43% de les notificacions enviades pel govern municipal, 263, han estat recorregudes davant del propi ajuntament, que s'ha vist obligat a admetre automàticament 109 d'aquestes al·legacions, mentre que les 154 restants encara estan en tràmit, les estan estudiant. Aquestes al·legacions, i les noves que poden arribar, pot fer que la previsió de l'Ajuntament d'ingressar entre 150.000 i 180.000 euros més per aquest concepte, pugui arribar a ser de la meitat.

La resta de nous guals detectats per l'estudi, 346, es van incorporar directament a la base de dades.