El govern rectifica i ofereix dues places de l'alberg de Manresa als dos desnonats

La PAHC ha tingut l'Ajuntament ocupat durant cinc hores per la falta de solucions que oferien a aquestes dues persones que avui es quedaven al carrer

16 de gener del 2017
Actualitzat el 17 de gener a les 9:57h
Membres de la PAHC celebren l'acord a l'Ateneu Popular la Sèquia
Membres de la PAHC celebren l'acord a l'Ateneu Popular la Sèquia | PAHC
Finalment, el govern municipal de Manresa ha rectificat i ha ofert a les dues persones desnonades una plaça en l'alberg de Manresa durant un mes. La reunió que han mantingut els afectats i membres de la PAHC amb el regidor d'Habitatge i la regidora d'Acció Social i Cooperació, i sobre les 4 de la tarda es desencallava una ocupació de la Casa de la Vila que havia començat a les 11 del matí. Inicialment la proposta de l'Ajuntament era traslladar a una de les desnonades al centre de dones de Sabadell, i a ell a un alberg per a sense-sostre de Barcelona. Tots dos havien rebutjal l'oferta perquè tenen establerta la seva vida a Manresa on hi viuen des de fa 8 anys. A més a més, ella es fa càrrec d'un fill d'un any d'edat.

Una trentena d'activistes de la PAHC han ocupat l'Ajuntament a partir de les 11 del matí per exigir una solució al problema que tenien la Fàtima i el seu fill per una banda, i el Kadik, tots dos sense ingressos i sense un lloc on viure. Des de la PAHC s'entenia la dificultat de trobar un habitatge digne amb tanta premura, per això demanaven "encara que fos una habitació en una pensió, com a mínim". Veient com s'allargava la situació, la plataforma havia convocat una concentració a la plaça Major a les 6 de la tarda, que després de l'acord ha quedat desconvocada.

La Fàtima fa 8 anys que viu a Manresa i té un fill d'un any i no té cap ingrés. Vivia amb el seus pares però per motius familiars va haver de deixar aquell pis. Un cop es va trobar al carrer una amiga seva li va oferir una habitació per passar-hi uns dies, mentre que la Fàtima buscava alguna solució. Els dies s'han convertit en mesos i la Fàtima ha de deixar l'habitació on ha malviscut durant tot aquest temps. Els membres de la plataforma explica que durant les visites que han tingut a servei socials "hem avisat que en qualsevol moment la Fàtima es podia veure al carrer, aquest moment és avui". 

Per altra banda en Zadik, porta també 8 anys a Manresa, tampoc no cobra cap ingrés i viu en una habitació que li han deixat a un pis que està en obres i que és molt insegur, ell està força malalt i la seva situació és molt delicada. Durant uns dies va estar dormint en un caixer, ara ho fa en aquesta habitació i avui mateix ha de marxar, ja que "la situació és perillosa i urgent". En el seu cas, explica la PAHC, a l'Ajuntament de Manresa li han ofert un tiquet de bus, per a que en Zadik viatgi a una ciutat on tinguin un alberg per a sense sostres. En Zadik només té xarxa a Manresa i vol quedar-se a viure a Manresa. 

Ja fa més de 4 anys que, des de PAHC Bages, s'organitza per fer efectiu el dret a un habitatge digne per a totes les veïnes de la comarca. Durant aquest temps, han resolt infinitat de casos amb l'autoorganització com a eina, han ocupat 6 blocs de pisos de la SAREB i han donat solució "quan la institució no podia o no ho volia resoldre". 

En les reunions amb l'Ajuntament han exposat moltes vegades la necessitat d'un parc públic d'habitatge a Manresa que garanteixi de forma efectiva l'accés a l'habitatge de les persones que hi vivim. "Mentre continuem a l'espera que es redacti un pla a l'alçada de la problemàtica habitacional que vivim a la ciutat, ens veiem obligades a ocupar l'Ajuntament per treure a la llum dos casos pels quals la institució encara no ens ha proposat cap solució", han assegurat.

La PAHC és conscient que l'Ajuntament "no disposa d'habitatges per poder solucionar aquests casos avui mateix, el dret a l'habitatge està mercantilitzat i el parc d'habitatge públic a Manresa és del tot insuficient, avui demanem doncs una resposta de mínims, demanem a l'Ajuntament de Manresa que mentre no trobi una solució d'habitatge per aquests dos casos els garanteixi el sostre de manera indefinida en algun alberg o pensió de la ciutat".