ICV lamenta que el PDU de la minera no afronti amb valentia l'eliminació dels runams

Els ecosocialistes han presentat al·legacions al Pla Director Urbanístic de l'Activitat Minera al Bages que va finalitzar dijous el seu període d'exposició pública

Redacció
16 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:28h
Imatge d'arxiu del runam salí del Cogulló
Imatge d'arxiu del runam salí del Cogulló | Jordi Badia
Iniciativa per Catalunya Verds del Bages lamenta que el Pla Director Urbanístic de l'Activitat Minera al Bages no afronti amb valentia l'eliminació dels runams i la restauració de l'entorn, el principal repte mediambiental de la comarca. Així ho han expressat els ecosocialistes en el document d'al·legacions que han presentat dins el període d'exposició pública del Pla.

La coordinadora d'ICV a les comarques centrals, Laura Massana, valora positivament que es vulgui ordenar el territori amb un Pla Director però assenyala que aquest "és un instrument més dels molts necessaris" i reclama "un projecte global de regulació de l'activitat elaborat en paral·lel i amb la màxima transparència". Així mateix creu que el fet que el PDU nasqui fruït del conveni signat per la Generalitat i ICL el novembre de 2015 fa que aquest tingui un enfocament erroni i centri la seva major atenció en regular una nova activitat. 

Per la seva banda, Albert Marañón, conseller comarcal d'ICV creu que "és compatible la continuïtat de l'activitat econòmica minera amb el respecte mediambiental, però són imprescindibles unes exigències clares i concretes per part de la Generalitat de Catalunya i un compliment estricte per part de l'empresa concessionària". 

En aquest sentit els ecosocialistes consideren que la previsió que es fa al PDU d'un termini de 50 anys per a la retirada dels runams i l'afectació ambiental és del tot injustificada. Creuen que cal escurçar al màxim el termini i que s'estudiïn mesures immediates per a la reducció de l'impacte ambiental en la línia de la impermeabilització, ja feta al runam de Vilafruns de Balsareny l'any 2011. 

En les previsions de nous creixements de l'activitat minera, ICV creu que manca major justificació, regulació i limitacions concretes en els nous sòls. Així creuen que cal estudiar altres alternatives abans dels creixements a la Pobla Sud (Súria). 

Pel que fa les mesures en el període transitori fins l'any 2020 abans del tancament de Balsareny i Sallent, ICV creu que queda palès que han estat més pensades en l'interès i rendibilitat de l'empresa que no pas en l'interès general. Per això assenyalen que s'han descartat mesures com el backfilling de manera poc justificada. Al mateix temps creuen, "incomprensiblement es preveuen altres d'inviables" com el transport de residu en camió fins a Abrera o Sant Joan Despí, ignorant quina és la situació de les infraestructures viàries a la comarca. 
Arxivat a