Catorze estudiants de la Catalunya Central es formaran als principals centres de recerca del país

La iniciativa "Bojos per la Ciència" arriba a la seva cinquena edició amb vuit disciplines diferents i estudia ampliar-se a la computació i la salut de cara el 2018

Els estudiants de la Catalunya Central que participen al programa «Bojos per la Ciència»
Els estudiants de la Catalunya Central que participen al programa «Bojos per la Ciència» | Mar Martí
Mar Martí
14 de gener del 2017
Actualitzat a les 10:55h
Un total de 201 estudiants de Batxillerat de tot Catalunya es formaran a partir d'aquest dissabte als principals centres de recerca del país i podran conèixer de primera mà els darrers descobriments científics. Es tracta del programa Bojos per la Ciència, que impulsa la Fundació Catalunya – La Pedrera i que enguany arriba a la cinquena edició amb un total de vuit disciplines diferents: la biomedicina, la bioquímica, la química, la física, les matemàtiques, les noves tecnologies, la natura i l'economia. De cara l'any que ve, els organitzadors volen ampliar les àrees de coneixement i s'hi sumarà la computació i la salut. L'objectiu del programa és, segons Lluís Farrés, director de l'Àrea de Coneixement de la Fundació Catalunya – La Pedrera, "detectar les vocacions dels joves i portar-los cap a les carreres científiques".

Els 201 estudiants que enguany participen al programa s'han trobat aquest divendres a la tarda a Món Sant Benet per donar el tret de sortida al nou curs, que començarà oficialment aquest dissabte. L'acte inaugural ha comptat amb la conferència de Núria Oliver, una de les investigadores en informàtica més reconeguda del moment, i també amb el testimoni de tres joves que han participat en el programa i que, amb poc més de 20 anys, ja han assolit els seus primers èxits. 

Molts dels estudiants han decidit apuntar-se al programa per tenir un primer contacte amb el món universitari i de recerca però, sobretot, per orientar-se cap a quin àmbit volen dedicar-se professionalment. És el cas d'en Biel Carpi, que cursa primer de Batxillerat de la modalitat tecnològic a Igualada. En Biel té pensat estudiar alguna carrera relacionada amb l'enginyeria o els videojocs i creu que el programa Bojos per la Ciència li permetrà "veure cap a on m'interessa anar més". També ho creu l'Alba Tort, estudiant de segon de Batxillerat que, a banda d'apuntar-se al programa per conèixer gent nova, ho veu molt interessant per ajudar-la a enfocar el seu futur: "Estic estudiant la modalitat social de Batxillerat però no tinc clar què vull fer l'any que ve i crec que aquest programa m'ajudarà a acabar de triar".

Estimular les vocacions científiques

Amb l'objectiu d'estimular les vocacions científiques entre els més joves, la Fundació Catalunya – La Pedrera va posar en marxa l'any 2013 el programa Bojos per la Ciència. El projecte va néixer amb una disciplina, Bojos per la Biomedicina, i al llarg d'aquests quatre anys s'ha anat incrementant fins arribar a les vuit disciplines actuals. Tot i que enguany no s'ha introduït cap nova disciplina, el director de l'Àrea de Coneixement de la Fundació, Lluís Farrés, ha explicat que de cara el curs vinent estan estudiant introduir els camps de la salut i la computació. 

Farrés ha detallat que el programa s'allargarà durant tot l'any i cada dissabte els alumnes faran classes en els millors centre de recerca del país. "Treballaran colze a colze amb els investigadors en laboratoris reals i, per tant, tindran una vivència experimental que els permetrà descobrir la seva passió", ha expressat Farrés. De fet, el director del programa considera que l'objectiu del projecte és "detectar i portar cap a les carreres científiques els joves que tenen aquests interessos".

En aquesta cinquena edició participaran una dotzena de centres de recerca ubicats a Barcelona i Tarragona. Farrés ha explicat que el procés de selecció que han de passar els alumnes per accedir al programa és "molt complet" i és cada centre d'investigació qui fa la tria final dels candidats a partir dels seus expedients acadèmics i entrevistes personals. 

Del total de 201 participants al programa, 20 són de la província de Girona; 12 de Lleida; 17 de Tarragona; i 152 de Barcelona, 14 dels quals provenen de les comarques de la Catalunya Central. Per sexe, 105 són noies i 96 nois.