Artés reprodueix la Revolta dels Burots coincidint amb el seu centenari

La festa ha començat els primers dies de l'any i els actes continuaran durant tot 2017

Els primers actes de la Revolta dels Burots van simular una reunió clandestina per preparar la vaga de 3 dies
Els primers actes de la Revolta dels Burots van simular una reunió clandestina per preparar la vaga de 3 dies | AjArt
Redacció
03 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:39h
Artés ha reviscut aquesta entrada d'any un fet històric de gran rellevància pel municipi, la Revolta dels Burots, que va tenir lloc fa cent anys. Aquesta Revolta, tot i que força desconeguda per la població del mateix municipi, va tenir conseqüències importants per entendre actualment el municipi. Aquests dies, doncs, s'han reproduït les escenes de la Revolta dels Burots de 1917.

Prop d'un centenar de persones van reproduir el dia 1 una reunió clandestina del comerç per preparar el tancament de 3 dies l'any 1917; ho van fer amb una marxa de torxes acompanyada d'un berenar popular. Aquest tancament es va fer de manera simbòlica durant el dia 2 pel comerç actual que es va sumar a una festa viscuda per bona part de la població.

Al migdia, una cercavila dels grallers d'Artés, i un repic de campanes, conjuntament amb un grup d'obrers i pagesos, van anar marcant el tancament del comerç, on després d'una breu representació liderada pel grup de teatre NEI van aconseguir fer fora els Burots del municipi. L'escena es va acabar amb un vermut popular al Complex de cal Sitjes, on es va anar construint una escultura participada. A més a més va coincidir amb el so de la sirena de la fàbrica de cal Berenguer que es va recuperar per l'ocasió i que va tocar a les hores d'entrada a la fàbrica.

Al vespre va acabar amb festa grossa, després d'un nou tancament i cercavila. La representació va acabar cremant una Falla de la caseta dels burots. Aquesta escena també va ser gravada per incloure-la en el documental que s'està preparant. Un sopar popular i danses tradicionals van concloure una festa molt participada i creada de manera col·lectiva per la comissió de la Revolta dels Burots que ha d'acabar de lligar els diferents actes que hi hauran al llarg del centenari.