Santpedor aprova un pressupost amb vistes a arribar a un endeutament del 16%

Dels 7,5 milions d'euros de pressupost del 2016 es passa als 8,1 milions del 2017, un augment que no afecta per a res la línia d'eixugar endeutament que se situa per a l'any que ve al 16,39%, un dels més baixos de Catalunya

Redacció
28 de desembre del 2016
Actualitzat el 05 de gener del 2017 a les 20:35h
Santpedor recuperarà l'edifici de la Nau per a les entitats del poble, començarà la urbanització del polígon industrial de Santa Anna 1, portarà el clavegueram a una part de la urbanització el Mirador de Montserrat, tancarà el Paller com a pista poliesportiva i posarà fil a l'agulla per recuperar cal Clarassó amb les primeres obres. Aquestes són algunes de les inversions més rellevants del pressupost que ha aprovat el ple de l'Ajuntament de Santpedor en sessió extraordinària celebrada ahir al vespre. El Pressupost total és de 8,1 milions d'euros, un 7% més que al 2016 i té com a punt més destacat que continua eixugant endeutament per situar-se al tancament del 2016 per sota del 20%, pendents de poder acabar de tancar els números, i fent un pas més per al pressupost de l'any que ve, situant l'endeutament a la ratlla del 16%, confirmant Santpedor com un dels municipis amb menys endeutament de tot Catalunya.

La regidora d'Hisenda, Judit Raja, va explicar que l'objectiu és mantenir els números de l'Ajuntament sanejats sense que per això es deixin de fer les inversions necessàries tant per al funcionament i el servei al municipi com també per a poder donar resposta a necessitats i compromisos establerts. En aquest sentit, va insistir que "el nostre objectiu és que aquest Ajuntament sigui una Administració ben gestionada i solvent que redueix el seu endeutament i que es regeix per l'equilibri pressupostari. És per això que el pressupost de l'exercici 2017 es caracteritza per la congelació de la majoria d'impostos i taxes, la transparència i la disminució de l'endeutament".

Les despeses i inversions del 2017

En el capítol de les inversions, a les ja esmentades s'hi suma també la voluntat de l'equip de govern d'incloure millores en el servei de recollida d'escombraries porta a porta, per poder aprofitar molt més els residus generats com a rebuig. 

 En el capítol de despesa creix la partida de personal amb la contractació d'una persona que portarà a partir d'ara l'àrea de comunicació de l'Ajuntament, acompanyat de millores en complements de Policia, Serveis Informàtics, Tresoreria, entre altres aspectes.

En tres anys, l'endeutament s'ha anat reduint cada cop més

Santpedor és ja avui en dia un dels ajuntaments catalans amb un endeutament més baix. En els darrers tres anys (des del 2013) ha passat del 36,88% d'endeutament al tancament del 2016 amb un endeutament previst per sota del 20%. I la previsió és seguir en aquesta línia situant l'endeutament en el 16,39% gràcies a destinar cada any una quantitat per anar liquidant aquest concepte.

L'oposició s'absté

Convergència i Unió amb 3 regidors i Progrés Municipal amb 2, es van abstenir en la votació. Llobera i Rodríguez van assegurar que mantindrien un seguiment perquè les inversions pressupostades es duguessin a terme. La portaveu de CiU va aprofitar per a fer esmenes pel que al procés participatiu. Segons Llobera, "els quatre projectes estan dirigits, tots, per l'equip de govern i no pel propi ciutadà". En aquesta mateixa línia, doncs, va suggerir que de cara l'any vinent el procés participatiu ho fos "en tota regla", seguint, va dir, "el calendari que pas a pas s'ha de fer i ampliar l'import a participar".

Pressupost participatiu: prova pilot

El procés participatiu en el pressupost del 2017 es centra en demanar als ciutadans que participin en la presa de decisions de quina inversió de les 4 que es proposen es fa finalment. Tot seguit us avancem les 4 propostes que s'explicaran durant el primer trimestre de l'any 2017 en una exposició a diferents equipaments municipals: la biblioteca, la capella i l'Ajuntament. Després de la fase d'exposició, es farà el procés de votació del qual se us informarà degudament. El procés es tancarà amb la presentació per la Festa Major de la proposta que tira endavant.
Arxivat a