Els regidors del PDECat donen l'esquena a Joan Coma en la concentració de Manresa

Unes 200 persones s'han concentrat a Manresa en suport al regidor vigatà de la CUP, amb l'absència de tota la representació nacionalista del govern | Altres municipis del Bages i el Moianès han fet la seva convocatòria pròpia

27 de desembre del 2016
Actualitzat el 28 de desembre a les 18:34h
Una representant de l'EI llegeix el manifest al costat dels regidors de Manresa, tots ells d'ERC
Una representant de l'EI llegeix el manifest al costat dels regidors de Manresa, tots ells d'ERC | Pere Fontanals
Unes 200 persones s'han aplegat aquest dimarts a la plaça Major de Manresa per a donar suport al regidor de la CUP de l'Ajuntament de Vic, Joan Coma, que ha estat detingut al matí pels Mossos d'Esquadra per posar-lo a disposició de l'Audiència Nacional, a Madrid, per declarar sobre un presumpte delicte d'incitació a la sedició per un discurs que va fer al ple de l'Ajuntament de la capital de l'Osona.

La concentració no hauria tingut cap connotació política fora del que és habitual si no fos que, malgrat la convocatòria de l'AMI, cap dels vuit regidors del PDECat, l'antiga CDC, no ha assistit a l'acte, deixant un quadre de representació institucional format, només, per quatre dels set regidors d'ERC: Mireia Estefanell, Marc Aloy, Àngels Santolària i Cristina Cruz. L'alcalde, Valentí Junyent, s'havia disculpat per motius d'agenda només fer-se pública la convocatòria, però l'absència de la resta de regidors nacionalistes ha sorprès tothom.

La concentració de suport a Joan Coma esdevé, doncs, el primer acte dels dos socis de govern en el qual CDC i ERC es distancien politicament des de l'acord de govern de primers d'any. Fins i tot entre els assistents a l'acte no hi havia representants nacionalistes. Hi havia representants comarcals de Demècrates de Catalunya, i fins i tot de locals d'EUiA, però no personalitats rellevants del PDECat.

Membres de l'Esquerra Independentista han fet una primera convocatòria que ha estat secundada de seguida per l'ANC, Òmnium i l'AMI, i el govern de Manresa, en contra de la judicalització del procés polític català. En l'acte, tant el Moviment 30/03 de suport a Joan Coma, com l'Esquerra Independentista, de mà de la CUP, han llegit els seus respectius manifestos després d'escoltar un àudio gravat pel propi Joan Coma mentre era traslladat a Madrid. Finalment, el cant dels Segadors, i nombrosos crits d'independència, han donat per finalitzada la convocatòria.

Ajuntaments de les comarques del Bages i el Moianès han fet la seva convocatòria pròpia, mentre que altres han triat afegir-se a la convocatòria de Manresa.
 

Concentració a Calders a favor de Joan Coma Foto: Saixa Cervera