Els Pessebres Vivents de Catalunya es posen en marxa des de Manresa

El Pessebre Vivent del Pont Llarg de la capital del Bages ha acollit la presentació nacional de l'arrancada dels 43 pessebres de la Coordinadora

Recreació d'un pessebre vivent per presentar els 43 que es fan al país
Recreació d'un pessebre vivent per presentar els 43 que es fan al país | PVPLl
Redacció
04 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:56h
Des del Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa, l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya va donar el tret de sortida aquest dissabte al muntatge dels Pessebres Vivents de Catalunya per preparar la temporada que comença la setmana vinent pels pessebres més matiners.

Amb motiu de la celebració dels 25 anys de Coordinadora, l'Associació de Pessebres Vivents de Catalunya ha volgut donar un impuls a la comunicació i millorar la difusió dels 43 pessebres associats i la seva presència als mitjans. És per això que enguany han portat a terme una sèrie de noves iniciatives entre les que compten una extensa campanya de comunicació, la venda d'entrades on-line on hi participen 17 pessebres, i una APP dedicada als 43 pessebres amb fotos, descripcions, localitzacions...

A la pregunta del per què aquest tret de sortida per al muntatge dels pessebres s'havia fet Manresa, Joan Lorenzo, secretari de l'Associació de Pessebres i coordinador general del Pessebre Vivent de Sant Feliu de Llobregat, ha contestat que "davant la proposta de la Coordinadora a tots els pessebres, el de Manresa va acceptar de seguida i es va posar a treballar per acollir-nos a la major brevetat. A més es dóna la circumstància que ens venia de gust que tingués un to molt simbòlic i, com que enguany era la primera vegada que fèiem aquest acte, com una de les novetats dels 25 anys, vèiem amb bons ulls que fos un pessebre jove que es fa al cor de Catalunya. És una bona localització, buscant una mica la centralitat de les diferents propostes de pessebres. A més, el de Manresa és un Pessebre peculiar en el conjunt de tots els associats, ja que es fa en un sol dia, però que cada cop compta amb més voluntaris i milers de persones de públic. De fet, té el rècord de visitants en només un parell d'hores. A més, es fa en un paratge de pagès amb patrimoni cultural i històric".

Lorenzo destaca les característiques dels pessebres vivents de Catalunya com esdeveniments dignes de ser visitats, ja que són representacions teatrals, culturals i artístiques que impliquen un col·lectiu molt gran de gent que treballa cooperativament per fer un espectacle efímer en entorns de patrimoni natural, cultural i artístic, destacant la més tendra de les tradicions, fent recreacions entorn a la celebració del Nadal, molt sovint envoltats de recreacions també d'oficis i treballs antics i típics catalans, combinant les dues cultures.

Àngels Serentill, coordinadora general del Pessebre Vivent del Pont Llarg, en nom de totes les persones que fan possible el pessebre de Manresa, es mostra molt satisfeta d'acollir aquest tret de sortida al muntatge dels Pessebres Vivents catalans, precisament en un dels dies que aprofiten per a treballar al taller fent una de les novetats d'enguany, que són nous decorats i vestuari, "és un honor poder mostrar a la gent com treballem i com, tots els pessebres del país estem preparant durant mesos el que després la gent pot visitar. No és una feina d'un dia, és un treball que comença des de l'endemà mateix de la celebració i del desmuntat del pessebre. És una feina que arrosseguem tot l'any, encara que només sigui per a la celebració d'un parell d'hores, com és el nostre cas. Requereix il·lusió, voluntariat, moltes ganes, inventiva, iniciativa, treball i dedicació. De tot això no ens en falta a cap dels organitzadors, col·laboradors i figurants de tots els pessebres vivents de Catalunya". Evidentment, anima a tota la gent a visitar els pessebres d'arreu del territori, ja que són espectacles de caire familiar, que agraden a totes les edats i que aglutinen, tant com a figurants com a visitants, a grups de gent molt transversals des d'infants a avis, passant per joves i adolescents que descobreixen, en activitats com aquesta, el gust per les tradicions, la cooperació i la participació en esdeveniments de caire cultural, artístic i tradicional.