Artés té a punt la commemoració del Centenari de la Revolta dels Burots

Els actes giraran a l'entorn del 2 de gener, però durant tot 2017 es faran activitats

Presentació dels actes de commemoració del Centenari de la Revolta dels Burots
Presentació dels actes de commemoració del Centenari de la Revolta dels Burots | AjArt
Redacció
02 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:05h
Artés ha presentat aquest divendres el programa d'actes per a celebrar el Centenari de la Revolta dels Burots, uns esdeveniments que van marcar el futur municipi. La presentació ha tingut lloc a la Sala d'Actes del Complex Cultural de Cal Sitjes i ha anat a càrrec d'alguns representants de la Comissió de l'efemèride, de l'alcalde d'Artés i del regidor de participació.

Segons la Comissió, l'objectiu principal "és dignificar i difondre el que va ser la Revolta".  Volen "dignificar-la pel mèrit dels nostres avantpassats per lluitar i derrotar el caciquisme del moment i difondre-ho, perquè actualment per desgràcia la gent no acaba de conèixer el que va passar". La commemoració d'aquest Centenari tindrà unes activitats prèvies al 2 de gener (dia de la Revolta), uns actes el mateix 2 de gener i unes activitats al llarg de tot el 2017.

Com a activitats prèvies, al maig va finalitzar el concurs per a triar el logotip del Centenari. Actualment s'està fent una recerca i un aprofundiment sobre els fets que van ocórrer, a càrrec de l'historiador local Adrià Cases i en breu exposarà els resultats del seu estudi. També s'ha contractat a una empresa, la cooperativa l'Arada, per a fer una recollida de la memòria oral a través d'entrevistes filmades i s'ha realitzat una taller de memòria fotogràfica, el passat 25 de novembre. Com a darreres activitats prèvies, es té previst realitzar dos tallers, un per a elaborar un "ninot de falla" que es cremarà el 2 de gener i un taller de balls d'època. I també es començarà a gravar un documental els dies previs.

L'acte central d'aquesta efemèride serà al voltant del dia 2 de gener. El dia 1 a la tarda s'organitzarà una marxa de torxes amb teatralitzacions, per continuar amb a la gravació del documental, i un berenar popular. El mateix 2 de gener es vol col·locar una escultura, seguir teatralitzant alguns fets històrics pels carrers de la vila, el comerç local s'afegirà als actes tancant simbòlicament una estona al migdia i al vespre, un vermut popular, la crema del ninot de falla i un sopar popular. El dia 6 acaben els actes amb un ball de celebració, a la Sala 2 de Gener.

A posteriori d'aquests actes del 2 de gener, es tenen previstes un seguit d'activitats que es faran durant tot el 2017. La Comissió ha dividit el 2017 en trimestres amb una temàtica concreta cada un. Així doncs, el primer trimestre el dedicaran a tractar el context polític del moment, el segon anirà sobre el món laboral de l'època, del juliol al setembre se centraran en el món educatiu, cultural i l'oci i el darrer trimestre es tractarà el mon domèstic. Durant el gener del 2018 es faran actes de cloenda del Centenari.

Totes les temàtiques s'enfocaran de forma semblant, intentant aproximar i reproduir com es vivia fa cent anys i comparar-ho amb les condicions actuals. Les activitats seran, en general, xerrades, exposicions, projeccions de pel·lícules i sortides per a cada tema.

Les novetats del Centenari de la Revolta dels Burots es podran seguir a través de la pàgina web de l'Ajuntament, més endavant d'una pàgina web pròpia, i del compte oficial de Twitter

Ernest Clotet, regidor de participació, per a tancar l'acte a assenyalat que "tenim un any sencer per aconseguir que tothom sàpiga que va passar i es senti orgullós del seu poble".