El Suprem fa enderrocar les obres del mas d'un familiar de l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola

El tribunal desestima l'últim recurs de cassació presentat per la família i desautoritza la llicència que va atorgar l'Ajuntament i la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central

Redacció
22 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:35h
L'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, en una imatge d'arxiu
L'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, en una imatge d'arxiu | AjSSG
El Tribunal Suprem ha declarat la inadmissió del recurs de cassació que els propietaris actuals del mas Can Masses, al Raval del Sellarès a Sant Salvador de Guardiola, havien presentat per evitar l'ordre d'enderroc que el TSCJ havia dictat després d'un llarg procediment judicial que es remunta a 2008. El Tribunal Suprem dóna per bona la sentència del TSJC que considera que les obres de rehabilitació i d'ampliació del mas excedeixen allò que contempla la llei per a masies no catalogades per a ús familiar, en contra del criteri del mateix Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola i de la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central que van autoritzar la llicència.

Es dóna el cas, en aquest tema, que la finca és propietat d'un germà i la cunyada de l'alcalde, Albert Miralda, però que quan es van iniciar els tràmits d'obres el titular de la propietat era la societat Germans Miralda, SL, administrada pel propi batlle de Sant Salvador de Guardiola. Ara, la propietat té tres mesos per executar la demolició de les obres realitzades.

Un procés de 8 anys

Aquest recorregut jurídic va iniciar-se l'estiu de 2008 quan el llavors regidor a l'oposició per Entesa, Jordi Gordillo, aprecia que en la finca s'hi realitzen obres d'ampliació i moviments de terres, i que l'arquitecte municipal l'hi confirma que va informar favorablement sobre un projecte de consolidació i reforma, però no sobre un d'ampliació i un de rehabilitació que la societat Germans Miralda, SL, havia sol·licitat anteriorment.

Davant d'aquest fet, els grups que llavors eren a l'oposició de l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola -cal recordar que Miralda era alcalde per un grup polític format per independents- demanen que l'arquitecte municipal comparegui en ple per valorar si les obres que es realitzen a Can Masses s'ajusten a la llicència que ha atorgat l'Ajuntament. En base a unes fotografies, el tècnic no es pronuncia fermament, però, segons assegura l'oposició llavors, "intueix que hi ha irregularitats".

Paral·lelament a aquell ple, es fa un canvi de titularitat de la firma de la societat Germans Miralda, SL a favor d'un familiar de l'alcalde, i es comencen a enderrocar unes obres sobre la teulada del mas. Pocs dies després, i a instàncies dels grups de l'oposició, un notari es persona a Can Masses i aixeca alta de les obres que s'hi han fet, i un arquitecte tècnic els lliura un informe sobre "la il·legalitat urbanística" de les obres realitzades.

Entretant, Albert Miralda presenta la seva dimissió com a administrador de Germans Miralda, SL, i l'oposició denuncia que la llicència sobre el moviment de terres de la finca que havien demanat a l'Ajuntament, té una data posterior a la seva sol·licitud.

Finalment, el desembre de 2008, els grups de l'oposició donen entrada tan a l'Ajuntament, com també al Departament de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya per la seva instrucció, dos documents: un demanant la revisió d'ofici de la llicència atorgada perquè sigui declarada nul·la de Ple dret, i un altre incoant l'obertura d'un expedient sancionador demanant la restitució de la realitat física alterada a Cal Masses. El govern municipal, entre tant denúncia una persecució política per temes familiars.

Després d'un procediment judicial que s'ha allargat 8 anys entre sentències i recursos, canvis de govern municipal, tot i mantenir Miralda l'alcaldia, i autoritzacions de la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central, el Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de cassació presentat per la propietat de la finca, i els ha donat 3 mesos per executat l'enderroc de les obres realitzades.

El procés ha sigut tan llarg que el va iniciar el grup d'Entesa amb el suport dels grups que hi havia el 2008 a l'oposició, CDC i UDC, i l'han finalitzat Jordi Gordillo, antic regidor d'Entesa ara des de fora de l'Ajuntament, amb el suport de Despertem -formació vinculada a Podem- i la CUP.