La consellera d'Agricultura visita la DO Pla de Bages

Diverses autoritats durant la visita de la consellera d'Agricultura a la finca Urpina
Diverses autoritats durant la visita de la consellera d'Agricultura a la finca Urpina | Ampans
Redacció
17 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:34h

Diverses autoritats durant la visita de la consellera d'Agricultura a la finca Urpina Foto: Ampans

La consellera d'Agricultura, ramaderia, pesca i alimentació, Meritxell Serret, ha visitat aquest dijous la Denominació d'Origen Pla de Bages, encapçalat pel seu president, Joan Soler i representants de la major part de cellers. També han acompanyat la comitiva Ramon Lletjós, director dels SSTT del DARP a la Catalunya, Jordi Esclusa, cap de l'oficina comarcal del DARP a Manresa, Laura Vilagrà delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Cecilio Rodríguez, alcalde de El Pont de Vilomara i Rocafort, Josep Tarín, alcalde de Talamanca i Martí Perich, alcalde de Mura.

El lloc de la trobada han estat les tines de la Vall del Flequer, important patrimoni del passat vitícola de la comarca. L'empresa d'enoturisme bagesterrradevins.cat, encapçalada per Francesc Brunet i Ricard Vilalta, ha guiat el recorregut a les Tines del Bleda i han explicat perquè es van construir les tines en aquesta zona durant el segle XVIII i la importància d'aquests conjunts a nivell de territori.

Tot seguit ha començat l'itinerari a peu fins a les tines del Tosques, gran conjunt de quatre tines de pedra seca, un dels 200 conjunts que actualment hi ha comptabilitzats al Bages. Allà tots els assistents han pogut tastar els vins de la DO Pla de Bages.

D'entre els temes tractats amb la Consellera, hi ha la problemàtica del porc senglar a la comarca on des del sector del vi del Bages es planteja afrontar definitivament a partir de barreres físiques que en limitin l'accés a les vinyes. Els plantejaments normatius i de recursos en l'aplicació d'aquestes mesures han estat algunes de les peticions dels cellers cap a la responsable d'Agricultura.

La jornada ha servit per establir un lligam entre el sector vitícola i l'administració catalana i donar a conèixer un patrimoni amb una forta identitat de la vinya de la Denominació d'Origen Pla de Bages.

Visita a la Finca Urpina i formatgera Muntanyola

La consellera també ha visitat les instal·lacions de la finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola i ha estat rebuda pel president d'Ampans, Sebastià Catllà. Amb motiu de la visita territorial al Bages l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, i la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, han acompanyat la consellera en el recorregut que ha fet per la finca.

La visita ha fet parada a la llar-residència, que acull 25 persones amb discapacitat intel·lectual al costat mateix d'una de les vinyes d'Urpina. El projecte social que Ampans va començar l'any 2006, a partir de la donació de la finca a l'entitat, ha anat creixent i el darrer projecte ha estat la formatgeria Muntanyola.

La formatgeria dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual i elabora formatge artesà de cabra, búfala, vaca i ovella. El projecte, impulsat per Ampans aposta per l'activitat agrosocial, a l'entorn de la formatgeria, les vinyes, els horts i la plantació d'oliveres, com a via d'integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.