La «quarta» funerària de Manresa, darrere l'assalt fallit al crematori de Sant Fruitós

Els responsables d'Eternam, la plataforma funerària que va forçar la liberalització del mercat a Manresa, han estat els únics que han optat a les instal·lacions mortuòries del municipi bagenc | Ho han fet a través de la societat Vin-Gi-Cost 2015, que fins fa pocs mesos tenia com a objecte la compra-venda de patrimoni immobiliari

Solar on ha d'anar el tanatori-crematori de Sant Fruitós, al costat del cementiri
Solar on ha d'anar el tanatori-crematori de Sant Fruitós, al costat del cementiri | A. Sánchez
09 de novembre del 2016
Actualitzat el 10 de novembre a les 17:07h
L'Ajuntament de Sant Fruitós ha tancat el concurs per a la construcció del tanatori i crematori del municipi sense fer cap adjudicació ja que l'única empresa que hi ha optat no ha adjuntat tota la documentació requerida. De totes maneres, el govern de Sant Fruitós, format per Gent fent Poble i el PSC, preveu aprovar en el ple d'aquest dijous la nova obertura del concurs amb les mateixes condicions de manera que l'empresa que hi ha optat, ho pugui tornar a fer ja amb tota la documentació correcta.

Malgrat que des del govern de Sant Fruitós de Bages s'han negat reiteradament a facilitar a NacióManresa el nom de l'empresa que optava a l'adjudicació, el diari a pogut conèixer que es tracta de Vin-Gi-Cost 2015 centre de negocis empresarials, SL. Aquesta empresa, que fa uns mesos estava domiciliada a Girona i tenia com a epígraf d'activitat econòmica la compra-venda de patrimoni immobiliari, està estretament lligada a Eternam, la plataforma funerària que s'oferia com a "quarta" funerària de Manresa i que va impulsar la liberalització del mercat a la capital del Bages, fins al punt que el seu responsable, Aureli Sánchez, va defensar la proposta davant el ple.

En declaracions a NacióManresa el passat mes de febrer, la cara visible d'Eternam, Aureli Sánchez, va assegurar que optaria a la concessió de la construcció i concessió durant 45 anys del tanatori i crematori de Sant Fruitós de Bages. Tot i així, la societat que ha estat descartada en aquesta convocatòria a falta de completar la documentació, Vin-Gi-Cost 2015, comparteix amb Eternam la figura de la seva administradora, Luz Helena Bustos, persona estretament lligada a Sánchez.

Quan la comissió responsable del concurs va obrir els sobres de la candidatura de Vin-Gi-Cost 2015 va comprovar que malgrat havia dipositat l'aval de 45.000 euros al banc per optar a l'adjudicació, no havia inclòs en el sobre el document que ho acredités, de manera que la comissió ja no va seguir obrint la resta de sobres. Malgrat que poc temps després, Vin-Gi-Cost 2015 va portar a l'Ajuntament el document que faltava, les normes van impossibilitar la seva incorporació a l'expedient, i es va decidir donar per tancada la convocatòria amb l'objectiu de tornar-la a obrir aquest dijous i que l'empresa hi pugui tornar a optar, ara sí, amb la documentació requerida completa.

A més a més, Vin-Gi-Cost 2015 va optar inicialment a l'adjudicació encara amb el seu objecte i els seus administradors antics, fet que van corregir poc temps després fent-hi constar com a administradora Luz Helena Bustos, també responsable d'Eternam.