L'Escorxador cau del llistat del millor patrimoni industrial de Catalunya

En l'actualització del llistat de millors elements del patrimoni industrial de Catalunya, a la que ha tingut accés Manresainfo, desapareix l’Escorxador perquè les obres de reconversió es consideren un 'despropòsit', no hi ha lloc per a la Fàbrica Nova i entren els Forns de la Calç de Calders.

Redacció
28 de juny del 2009
576_1246261010escorxador2
576_1246261010escorxador2




El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), que és l’encarregat de mantenir el llistat amb els 150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya, farà la presentació de la darrera actualització del llistat després d’estiu. Mentrestant, tots els ajuntaments implicats han rebut el dossier amb les noves incorporacions, amb els elements que surten i amb els que es mantenen per a la seva aprovació per ple.

L’Escorxador cau
Segons ha pogut saber Manresainfo, d’aquesta darrera actualització en destaca, a nivell de Bages, la sortida del llistat de l’Escorxador de Manresa degut a que la seva reconversió en biblioteca universitària li ha fet perdre la seva singularitat original. A banda es valora negativament els tractament interiors que s’hi ha fet, tant de la coberta com de les parets que en desvirtuen el seu ús original. El mateix informe qualifica que la destrucció d’alguna nau lateral i d’edificacions annexes substituïdes per edificacions modernes no fa més que ‘accentuar el despropòsit’. Recordem que l’Escorxador actualment té la funció de biblioteca universitària.

La Fàbrica Nova no hi té lloc
Consultat el Cap de l’Àrea de Conservació, Documentació i Estudis del mNACTEC sobre la Fàbrica Nova ha manifestat que és una llàstima com un element de la importància de la fàbrica manresana no hi té lloc degut a les intervencions que ha sofert en els darrers anys que no han tingut en compte la seva originalitat i que fan que no pugui ser considerada en el llistat de cap manera.

Els Forns de la Calç de Calders entren en el llistat
Però no tot són males notícies per al Bages en aquesta darrera actualització. Així els Forns de la Calç de Calders seran considerats un dels 150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya. Es tracta d’un conjunt de tres forns de calç amb dependències annexes. Són foradats al subsòl i amb revestiment interior de pedra.

El Bages hi és present amb sis elements
El Bages queda, doncs, amb sis elements dins del llistat de 150 millors elements. Aquests són: La Fàbrica dels Panyos, la Farinera La Florinda i els Dipòsits Vells de Manresa, la Mina i la Muntanya de Sal de Cardona, la Companyia Fabril Carbons Elèctrics de Castellgalí i els ja comentats Forns de la Calç de Calders.
Arxivat a