La Granja Marganell de Pinsos Grau guanya el Porc d'Or amb Diamant

La Granja Sant Martí, de la mateixa empresa, ha rebut el guardó a la Màxima Productivitat

Vic ha acollit aquest divendres el lliurament dels premis Porc d'Or
Vic ha acollit aquest divendres el lliurament dels premis Porc d'Or | Porc d'Or
Redacció
05 de novembre del 2016
Actualitzat el 07 de novembre a les 0:46h
La Granja Marganell, situada a la localitat del mateix nom i pertanyent a l'empresa Pinsos Grau, ha guanyat el premi especial Porc d'Or amb Diamant 2016, la màxima distinció de la 23a gala de lliurament dels premis Porc d'Or que s'ha celebrat aquest divendres a Vic, encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont i que ha obert la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret. La Granja Sant Martí, també de l'empresa Pinsos Grau SA, a Sant Martí de Centelles ha rebut per tercer any consecutiu el Porc d'Or a la Màxima Productivitat, amb 37,26 garrins deslletats per truja i any. L'acte del lliurament de guardons ha aplegat prop d'un miler de professionals del sector porcí de tot l'Estat.

El tercer premi especial, el Porc d'Or del Magrama a Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient ha anat a parar a Zamora, concretament a la localitat de San Cebrián de Castro, on se situa Granja Sanglas, de l'empresa Grup Batallé. A més dels tres premis especials també s'han lliurat 45 estatuetes d'or, plata i bronze, segons categories.

Els premis Porc d'Or estan organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb l'empresa de salut animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), i amb el suport de l'Ajuntament de Vic, la Cambra de Comerç de la delegació d'Osona i la seva Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.

Catalunya es posiciona un any més en el primer lloc de la classificació de premiats, amb tretze estatuetes (cinc ors, dues plates i 6 bronzes), de les quals deu corresponen a granges de la demarcació de Barcelona, dues de Lleida i una de Tarragona. Aragó se situa en segona posició, seguida de Castella i Lleó, Navarra, Castella la Manxa i La Rioja. En total, han estat premiades 41 granges de les 94 que optaven de partida aquest any als premis Porc d'Or.

Pinsos Grau obté el Porc d'Or de Diamant i el Porc d'Or a la Màxima Productivitat

Amb un cens de 1.600 truges, Granja Marganell, creada l'any 2000, destaca pel gran nivell productiu i un molt bon ritme de reproducció, amb unes mesures de bioseguretat molt elevades. També cal esmentar l'excel·lent mentalitat organitzativa de la plantilla i la seva constància diària, que ha permès assolir excel·lents resultats tècnics i d'eficiència.

La Granja Sant Martí, a Sant Martí de Centelles, guanyadora dels dos últims anys del Porc d'Or de Diamant i Porc d'Or a la Màxima Productivitat, ha tornat a aconseguir aquest últim guardó, superant el seu anterior xifra (35,82 garrins deslletats per truja i any) i batent un nou rècord històric amb un total de 37,26 garrins deslletats per truja i any. 

Granja Sant Martí va iniciar la seva activitat l'any 1994 i compta en l'actualitat amb un cens de 1.200 reproductores. Va començar com a cicle tancat, canviant el seu sistema de producció en 2002 i reorganitzant cap a una granja de reproductores i garrins fins a 6 quilos.

Les naus de Granja Sant Martí estan condicionades ambientalment i adaptades al sistema d'allotjament en grups de les truges gestants i sistema d'alimentació mitjançant màquines electròniques d'identificació individual. És una granja que des dels seus inicis ha estat i es manté PRRS negativa. El jurat ha destacat la seva extraordinària eficiència productiva i nivell sanitari.

La Granja Sanglas, pertanyent a l'empresa Grup Batallé i situada a la localitat de San Cebrián de Castro, a Zamora, ha rebut el Porc d'Or del Magrama a Sanitat Benestar Animal i Medi Ambient. En unes modernes instal·lacions, Granja Sanglas produeix garrins setmanalment provinents de 3.300 reproductores. La granja va iniciar la seva activitat a finals de 2012 i disposa de l'última tecnologia en alimentació, control ambiental, sanitat i gestió de purins. Destaca l'ús d'una xarxa informàtica centralitzada que coordina tots els sistemes de l'explotació.

Reconeixement a l'excel·lència

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear els premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç, i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaços de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.

En l'acte celebrat aquest divendres a Vic també han assistit el conseller de Territori i sostenibilitat, Josep Rull; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra; el secretari general d'Agricultura i Alimentació del Magrama, Carlos Cabanas; el director general de Produccions i Mercats Agraris del Magrama, Fernando Miranda; la directora general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Teresa Masjuan; el president de l'Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (Interporc), Manuel García; el director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Josep Maria Monfort; i el director general de Zoetis, empresa co-organitzadora dels premis, Félix Hernáez.