L'alcalde de Castellgalí esclata i proposa accions «contundents» per exigir el desdoblament de la C-55

La pressió del territori força la Generalitat a revisar el protocol d'aixecament de barreres quan hi ha incidències a les carreteres, però Cristòfol Gimeno proposa anar més enllà

Redacció
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 22:25h
L'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, en una imatge d'arxiu
L'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
L'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, assegura "estar fart" de la situació que viu la C-55, amb continues retencions "que encara s'han agreujat més" després de les obres que ha executat la Generalitat. Gimeno, que ha assistit aquest divendres a la reunió entre el Consorci Viari, el Consell Comarcal i el Govern de la Generalitat, s'ha mostrat disposat a coordinar "accions de protesta contundent" per demanar el desdoblament de la C-55 fins al túnel de Bogunyà.

Gimeno denuncia que "la situació que viuen els usuaris de la C-55 és insostenible", i que les darreres obres ha reduït el número d'accidents greus, "però quan hi ha accidents, aquests provoquen encara més retencions i problemes que abans de les obres". A més, afegeix que "hi ha retencions igualment en hores punta, i els caps de setmana a la franja horària de la tarda, 17 h a 21 h, el col·lapse és encara més intens".

Assenyala també que el Bages Sud i especialment Castellgalí és qui pateix més aquest col·lapse que provoca que en moltes ocasions "es fa difícil en hores de molt trànsit incorporar-se a la C-55" des d'aquests municipis. Gimeno també considera que "l'estratègia de traslladar vehicles de la C-55 a la C-16 amb les bonificacions aprovades per la Generalitat no ha servit per a res ja que la majoria de vehicles segueix utilitzant la C-55". 

Per això considera urgent que la capital de comarca i tots els municipis del Bages sud, amb el suport dels altres ajuntaments de la comarca i el Consorci Viari, exigeixin el desdoblament de la C-55. La possibilitat de rescatar la C-16 per part del Govern de la Generalitat, "s'allunya", considera Gimeno, "ja que aquest ha demostrat que prefereix rescatar el peatge a l'ombra de la C-17 i així i ho està prioritzant, que no el que ens afecta i penalitza".

I de cara al futur, l'alcalde de Castellgalí pronostica que "la situació anirà progressivament a pitjor: més cues, més retencions, pèrdua de temps per a tothom, pèrdua de competitivitat de les nostres empreses i autònoms, dificultat de complir els horaris del transport públic al Bages...".

El Bages protesta davant el govern de la Generalitat

El Bages ha fet sentir la seva veu aquest divendres en una reunió amb la Generalitat per tractar les mancances que el territori considera que hi ha en el protocol d'aixecament de barreres de l'autopista C-16 quan hi ha alguna incidència a la C-55 i a la C-58, una situació que els darrers dies s'havia repetit en diverses ocasions. Amb presència del Consell Comarcal del Bages, el Consell d'Alcaldes, el Consorci Viari de la Catalunya Central, i diversos alcaldes, la pressió del territori ha aconseguit arrencar el compromís a la Generalitat que el protocol es revisarà els propers dies.

La revisió, per a la qual la Generalitat ja ha fixat una primera reunió de treball per a la setmana vinent, ha d'acotar i concretar en quins casos i com es farà l'aixecament de barreres de l'autopista, i revisar també els trams inclosos en el protocol ja que, per exemple, Monistrol de Montserrat no hi està inclòs però les incidències en aquest municipi poden afectar tota la carretera.

Segons han explicat els assistents a la reunió, la Generalitat no s'ha compromès a aixecar les barreres davant de qualsevol incidència, ja que són els Mossos qui han d'avaluar la situació i demanar-ho, però el territori ha demanat immediatesa i una activació ràpida del protocol per evitar situacions complicades, com la del darrer cap de setmana. Sempre, però, prioritzant l'arribada dels cossos d'emergències al lloc de qualsevol accident i garantir la seguretat i l'atenció dels afectats.

La Generalitat ja ha agendat una primera reunió de treball la setmana vinent i ha pres el compromís de tornar a reunir-se en breu amb els representants del Bages per avaluar la revisió del protocol. Tot fa pensar que aquest mateix mes de novembre la situació hauria de quedar resolta.

Per part del territori han assistit a la reunió, Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages; Ferran Estruch, president del Consell d'Alcaldes del Bages; Olga Sànchez, vicepresidenta primera del Consorci Viari de la Catalunya Central; Llorenç Juanola, vicepresident tercer del Consorci Viari de la Catalunya Central; Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí; Joan Miquel Rodríguez, alcalde de Monistrol de Montserrat; i Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages.

Per part de la Generalitat hi eren presents: Xavier Flores, director general d'Infraestructures de Mobilitat; Ferran Camps, subdirector general d'Explotació Viària; Miquel Esquius, cap de la Comissaria General de Mobilitat; Avelí Garcia, sotinspector; Eugenia Doménech, directora del Servei Català de Trànsit; Eduard Freixedes, director dels SSTT Catalunya Central; i Laura Vilagrà, delegada del govern de la Generalitat a la Catalunya Central.