Satisfacció amb matisos entre alcaldes i entitats ecologistes pel Pla de la mineria

Cardona lamenta que no s'hagi inclòs la seva població al document, mentre que Prou Sal critica que no engloba tota la problemàtica que pateix la comarca

Mar Martí
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:15h
Els alcaldes del Bages i les entitats mediambientals de la comarca han conegut aquest dimecres a la tarda de primera mà el contingut del Pla Director Urbanístic (PDU) de la mineria del Bages després que aquest matí la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central n'hagi fet l'aprovació inicial. El director d'Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat els detalls del document, que ha de posar ordre a l'activitat minera a la comarca. Els alcaldes més afectats, com són el de Súria i Sallent, han valorat en declaracions a l'ACN molt positivament el Pla, ja que, segons ells, "s'ha aconseguit tenir un full de ruta de com tractar i ordenar la mineria al Bages i fer-ho de forma global". De la seva banda, el batlle de Cardona, Ferran Estruch, ha lamentat que el Pla neix "coix", ja que no s'ha inclòs l'activitat minera de la població que ell governa. Per altra part, l'entitat ecologista Prou Sal considera que urbanísticament el document és "molt complert", però critica que "no recull el conjunt de la problemàtica de la mineria".

El Pla Director Urbanístic de l'activitat minera del Bages ha passat aquest dimecres al matí el seu primer tràmit després que s'hagi donat llum verda a l'aprovació inicial del document en el marc de la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central que s'ha celebrat a Manresa. El document té per objectiu ordenar l'activitat minera a la comarca del Bages i avançar cap al residu zero en un màxim de vint anys. Algunes de les qüestions que aborda el Pla són el compliment de la sentència del TSJC, que posa de límit el 30 de juny del 2017 perquè l'empresa minera Iberpotash deixi d'abocar runam salí al dipòsit del Cogulló, a Sallent. El document també defineix que les tres plantes de sal 'vacuum' que haurien de servir per assolir el residu zero s'hauran d'ubicar al polígon de la Pobla Sud de Súria. 

Precisament, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha presentat aquest dimecres a la tarda els detalls del PDU als alcaldes del Bages, així com també a entitats que defensen el medi ambient i sindicats. A la sortida de la reunió, els alcaldes de les poblacions mineres, com són Súria i Sallent, han valorat en declaracions a l'ACN de manera molt positiva l'aprovació inicial del Pla. D'una banda, l'alcalde de Sallent, David Saldoni, ha explicat que "s'ha aconseguit un full de ruta sobre com tractar i ordenar la minera al Bages i fer-ho de manera global". Per ell, el document permetrà "ordenar de forma més correcta" els sectors de la població de Sallent que actualment estan ocupats per l'activitat minera d'Iberpotash, però que a partir del 2020 deixaran de funcionar pel trasllat de l'activitat a Súria. 

Saldoni també veu amb bons ulls les propostes que ha fet Urbanisme en relació al compliment de la sentència del TSJC que fixa de límit el 30 de juny del 2017 perquè l'empresa minera Iberpotash deixi d'abocar runam salí al dipòsit del Cogulló. Les propostes que fa el Govern –que ara haurà de valorar Iberpotash- són que l'empresa redueixi la producció, aboqui els residus al col·lector de salmorres, o bé transporti la sal amb camions fins Abrera o Sant Joan Despí. El batlle de Sallent creu que les propostes de la Generalitat "van en la línia" d'allò que es plantejava des de la població i ha celebrat que "es descarti crear cap nova muntanya o que creixi l'actual". 

Per la seva part, l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, veu "molt positiu" que el document urbanístic "reguli i doni sortida a les necessitats de l'empresa, però que al mateix temps ho lligui amb el territori". Canudas agreix que, a partir d'ara, hi hagi un "marc normatiu" en què "els Ajuntaments ens podrem sentir més còmodes perquè es marquen les regles del joc i cap on ha d'anar l'activitat econòmica". A més, el batlle surienc també valora la projecció de futur que es dóna a Súria amb el nou pla, ja que proposta que les futures dues plantes de sal 'vacuum' s'ubiquin en aquest municipi. "Súria, en gran mesura, som el que som per l'activitat minera i, per tant, és una activitat que no podem perdre", ha assenyalat Canudas. 

Cardona considera que el pla neix "coix"

De la seva banda, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha lamentat que el pla neix "coix", ja que el document no inclou l'activitat minera de Cardona. Segons Estruch, des del consistori es va demanar a la direcció general d'Urbanisme el mes de maig passat que s'inclogués la població de Cardona al pla i, segons ha relatat, "ens han dit que no ha pogut ser, sobretot, per motius de temps i perquè el pla ja estava molt avançat". Per això, el batlle ha reclamat que, un cop es faci l'aprovació definitiva del document, s'inclogui una esmena amb la part referent a Cardona. "Hem demanat que el compromís d'Urbanisme per incloure les qüestions referides al nostre municipi s'oficialitzi per escrit", ha apuntat Estruch, qui considera que "és de justícia que Cardona s'inclogui dins del Pla i no s'entendria d'una altra manera". En aquests moments l'empresa Ercros és qui gestiona la mineria a Cardona, però el futur de l'activitat perilla, ja que l'empresa ha manifestat la seva intenció de posar punt i final a l'activitat.

Prou Sal lamenta que el PDU no recull el conjunt de la problemàtica de la mineria

Des de l'entitat ecologista Prou Sal, que aquest dimecres també ha assistit a la reunió amb Urbanisme, han lamentat que urbanísticament el document "és molt complert", però que "només és un pla urbanístic i, per tant, no recull el conjunt de la problemàtica de la mineria". En declaracions a l'ACN, el portaveu de l'entitat, Josep Ribera, critica que el document "no aborda la major part de problemes que tenim a la comarca com són la gestió del runam salí i com aconseguir el residu zero". 

D'altra banda, Ribera ha valorat positivament el fet que es vulgui crear una comissió de seguiment del Pla, però ha reclamat que "no sigui una comissió només de seguiment administratiu, sinó també tècnic". Per això, des de l'entitat ecologista demanen que la comissió estigui formada per "experts independents de reconeguda vàlua" i també que es pugui fer un seguiment a partir d'uns índexs que "puguin dir si la salinitat dels rius i els aqüífers baixa, ja que sinó tot plegat és paper mullat".
Arxivat a