La Generalitat inicia la revocació de part dels Fons FEDER per a l'Edifici Impuls

Dels 750.000 euros de subvenció concedits pel govern català per a la tercera fase, se n'han gastat 241.672,34 euros, que seria la quantitat a retornar per part del consistori

Redacció
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:56h
Edifici Impuls del Parc Central
Edifici Impuls del Parc Central | AjM
La Generalitat de Catalunya ha comunicat a l'Ajuntament de Manresa que ha iniciat el procediment de revocació de la segona convocatòria dels Fons FEDER amb què es va subvencionar part de les obres de la tercera fase de l'Edifici Impuls al Parc Central, tal i com va informarNacióManresa el passat mes de maig.

La revocació afecta estrictament als 750.000 euros d'una subvenció FEDER que la Generalitat havia d'aportar a l'última fase de l'Edifici Impuls (abans conegut com Edifici Espai Motor), dels quals s'han gastat 241.672,34 euros, que seria la quantitat a retornar per part del consistori. L'Ajuntament de Manresa té deu dies per poder fer les al·legacions oportunes contra aquesta mesura.

La decisió arriba després que el govern català hagi considerat que la despesa certificada "no s'ajusta a la despesa elegible aprovada", en referència únicament a les actuacions i els usos de l'Edifici Impuls, però no té cap relació amb el projecte del canvi d'usos del Parc Central que va ser aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Manresa el febrer de 2015. Un fet que justament ara ha propiciat que l'empresa manresana Tous hagi adquirit una parcel·la de 9.600 m2 de sostre edificable al parc per instal·lar-hi les seves activitats.

Els 750.000 euros de subvenció de la Generalitat formaven part d'una subvenció global de 1.125.000 euros per a la tercera fase de l'Edifici Impuls, juntament amb una altra de la Diputació de Barcelona per un import de 375.000 euros, de la quals se n'han gastat 120.836,17.

La major part de la despesa prevista en les subvencions concedides es destinava a la construcció de la tercera fase de l'Edifici Impuls, que implicava construir un nou edifici contigu a l'actual. Però l'Ajuntament de Manresa va descartar aquest projecte, i va limitar la despesa a fer les actuacions necessàries per posar a punt les instal·lacions de la part construïda en les fases 1 i 2 perquè es poguessin posar en marxa i ser ocupades. 

Anteriorment, també havia estat revocada amb els mateixos arguments la primera convocatòria dels FEDER que constava d'una subvenció de la Generalitat de 810.000 euros, dels quals es va fer una despesa de 752.000 euros; i d'una altra de la Diputació de 405.000 euros, dels quals es van gastar 376.000.

En aquell moment, el govern municipal ja va explicar que aquest edifici va ser concebut l'any 2002 per convertir-se en una instal·lació de referència en la captació i promoció de nous projectes innovadors, però que la crisi va fer impossible fer realitat aquests usos per al Parc. Per aquest motiu, es va decidir actuar perquè l'edifici no estigués buit i fer les actuacions oportunes per posar-lo en condicions de ser ocupat. Actualment, l'Edifici Impuls acull les empreses UVE Solutions i Deporvillage, a banda de la direcció territorial Catalunya de Caixabank.