El poblat medieval de Santpedor ofereix un primer tastet

Oficis, gastronomia i tallers posen la primera pedra a un projecte que vol inaugurar l'any vinent

Santpedor ha acull aquest cap de setmana un campament medieval
Santpedor ha acull aquest cap de setmana un campament medieval | Xavier Sucarrats
22 d'octubre del 2016
Actualitzat el 23 d'octubre a les 10:30h
Castra ad aurum. O campament al costat del lloc d'or. Amb aquest nom anunciava la Fundació Bages medieval el cap de setmana de portes obertes del que serà el campament medieval que se situarà al Plaià (Santpedor). Allà s'hi podrà veure i viure la vida d'un campament del segle XI. La inauguració és prevista de cara al 2017 però aquest cap de setmana ja se n'ha pogut fer un primer tastet. 

La pluja ha començat fent un xic la guitza als organitzadors. El xirimiri que feia al Bages contrastava amb pluges més intenses a altres comarques catalanes. Això ha provocat que alguns recreacionistes anul·lessin la seva presència. Però la resta hi ha posat brillantor. A Santpedor s'hi han pogut veure espectacles de tots els tipus. Des de la lluita de cavallers fins a una exquisida gastronomia. I passant per demostracions de diferents oficis. Alguns tallers estaven més destinats a un públic infantil, com el de collarets, ceràmica o pintura. Altres eren més didàctics, tant per menuts com per adults. Allà s'hi explicava com treballaven, per exemple, els ferrers que van viure deu dècades enrere. Tot mentre al seu costat s'anava fent una sopa que feia molt bona olor, es construïa una cabana uns metres més enllà o s'encunyaven monedes. En alguns moments, l'activitat era tant frenètica que era impossible veure-ho tot. El degoteig d'espectadors era cada vegada més gran a mesura que la pluja ha deixava de ser una amenaça. La majoria dels assistents eren de Santpedor o rodalies. Però també s'ha observat la presència d'algun historiador molt interessat en la matèria.

La Fundació Bages medieval ha cuidat molt tots els detalls. La gastronomia que s'oferia, gentilesa d'un grup de Saragossa, era la típica de l'època i entre els seus ingredients no hi havia aliments imprescindibles avui com la patata o el tomàquet. Les cues a l'hora de dinar no eren pas curtes. Els materials usats en les recreacions de les diferents escenes també eren estudiats al detall. I algunes de les tendes on els grups convidats han passat la nit –els més matiners van arribar dijous i ja van pernoctar al Plaià- s'han construït amb materials recollits sobre el terreny. Altres, però, ja els portaven des del seu punt d'origen. 

A l'hora dels parlaments, Manel Fernández, de Bages medieval, ha agraït a tots els grups arribats de diversos indrets de les geografies catalana i espanyola, al públic assistent i a l'ajuntament de Santpedor per fer possible una jornada que posa el punt de sortida "a un projecte que ha d'anar a més". Posteriorment, tots els grups han sortit a saludar al públic i han rebut un obsequi per part de l'ajuntament santpedorenc. Finalment, Xavier Codina, batlle de la població, ha desitjat molta sort als impulsors del projecte i els ha agraït que escollissin Santpedor per tirar-lo endavant.

Qui no assistís dissabte al poblat medieval té una nova oportunitat aquest diumenge de deu del matí a dues del migdia. 
Arxivat a