El ple aprova la modificació provisional puntual del Pla General «Mas de l'Oller»

El dictamen permetrà el desenvolupament enoturístic de la finca de l'Oller del Mas

Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:00h
Una vista de la masia fortificada d'Oller del Mas, amb les vinyes en primer pla i Montserrat al fons
Una vista de la masia fortificada d'Oller del Mas, amb les vinyes en primer pla i Montserrat al fons | Oller del Mas
El Ple Municipal de l'Ajuntament de Manresa va aprovar provisionalment ahir la modificació del Pla General Oller del Mas, que ha de permetre el desenvolupament de noves activitats amb l'objectiu de potenciar els usos enoturístics i de lleure vinculats a les activitats agrícoles de la finca, basades sobretot en la producció de vi.

Aquesta modificació puntual crea el marc urbanístic per permetre aquestes activitats, però el seu desenvolupament s'haurà de fer a través d'un pla especial que fixarà les condicions, les obligacions i les limitacions.

El govern entén que es tracta d'un projecte ambiciós i innovador, en un indret privilegiat de l'Anella Verda. Una bona oportunitat que, garantint sempre els valors de la sostenibilitat i el respecte al medi natural, i acompanyat d'una bona arquitectura i integrada en el paisatge, pot ser un revulsiu que la ciutat ha de saber aprofitar.

Les noves activitats que es preveuen a la finca són les següents:

- Ampliació de les instal·lacions relacionades amb la producció de vi
- Definició de l'admissibilitat de l'activitat de càmping
- Previsió de l'ús de restauració vinculat a l'activitat de càmping
- Determinació d'un espai vinculat a usos esportius i de lleure principalment a l'aire lliure –que comprèn el desenvolupament d'una hípica i diverses instal·lacions esportives a l'aire lliure-.

La modificació abasta la part de la propietat del Mas de l'Oller situada al terme municipal de Manresa, amb una superfície total de 152,45 hectàrees, totes elles classificades de sòl no urbanitzable.

Visitants d'arreu del món

Actualment, la finca de l'Oller ja desenvolupa un seguit d'activitats vinculades a l'enoturisme que l'any 2015 van generar 36.000 visitants d'arreu del món, esdevenint un dels reclams turístics més importants de la ciutat. Un turisme cultural basat en l'activitat agrària tradicional de la vinya, l'esport i el gaudi de la natura en el privilegiat entorn de l'Anella Verda. Una activitat econòmica que, a més, genera més, ha generat 60 llocs de treball i dóna feina a 12 famílies del barri del Xup.

Amb el nou projecte, el que es pretén és tancar el cercle i que part d'aquest turisme es quedi al Bages i complementi la seva experiència amb tots els actors turístics de la comarca, gaudint d'unes instal·lacions que volen ser un referent a tot Europa. Uns bungalows eco-sostenibles, punts d'observació de la flora i fauna i en col·laboració amb diferents punts d'interès del territori com són les tines de la vall del Flaquer, el camí de Sant Ignasiana o el de l'Abat Oliva, així com els diferents itineraris i punts d'interès de l'Anella Verda.

La modificació respon a l'oportunitat de donar sortida a nous usos que han de permetre potenciar un conjunt d'activitats adreçades a descobrir el gaudi del vi, del territori, de la cultura i el patrimoni històric i natural de l'Anella Verda. Un desenvolupament econòmic i turístic de gran rellevància que preveu generar 60 llocs de treball més i que al ciutat ha de saber aprofitar, sempre de manera sostenible i respectuosa amb l'entorn natural on es troba.

El Ple Municipal del dia 16 d'abril de 2015 havia acordat aprovar inicialment la Modificació Puntual del Pla General de Manresa. Mas de l'Oller, i el 30 de setembre la Comissió d'Urbanisme va donar llum verd al document municipal, que ja incorpora les al·legacions que hi havia presentat l'entitat Meandre, amb l'objectiu de garantir una major inserció de la proposta a l'entorn natural i la seva compatibilitat amb l'activitat agrícola i vitivinícola.

Mesures correctores

La modificació puntual també incorpora un seguit de mesures correctores per tal de minimitzar l'impacte paisatgístic, restaurar els espais de major interès ambiental, i millorar els recorreguts per a vianants. Les més importants són les següents:

- Incorporar mesures de protecció per a la zona de protecció ecològica definida en l'àmbit amb funcions de connector ecològic, tot evitant que l'activitat o activitats tinguin incidència en aquests espais i incorporar mesures de restauració i millora (supressió d'instal·lacions, supressió de l'accés de vehicles de l'aparcament, preservar-lo de construccions, tanques, o altres elements que puguin dificultar el pas de fauna, etc.).
- Recuperar el recorregut de vianants des del camí de l'Oller fins al camí de les Ferreres, al llarg del torrent de l'Oller.
- Incorporar mesures d'arranjament dels camins principals, principalment del camí de Sant Ignasi i de la continuïtat del camí de l'Oller vers el costat oposat de la C37z.
- Establir un recorregut per a vianants entre el camí de l'Oller i el barri del Xup.
- Concretar les característiques de les edificacions, instal·lacions i altres elements que puguin tenir incidència sobre el medi i el paisatge.
- Recuperació de l'antiga bassa per fomentar la millora de la flora i la fauna de l'indret i, especialment, per a la protecció del siboc, un ocell enganyapastor, poc freqüent i molt localitzat que és un indicador de zones de vinya i mosaic agroforestal ben gestiona.

Una finca amb mil anys d'història

El Mas de l'Oller és una de les principals heretats de la comarca del Bages, i una de les més grans i més antigues del terme municipal de Manresa. Els seus orígens es remunten als segles XI, durant la repoblació de la Catalunya Central.

La finca s'ubica al sud del terme municipal, en una gran plana agrícola entre el barri del Xup i el poble de Salelles. Si bé la casa pairal dels Oller, una masia fortificada documentada ja el 1315, està ubicada dins del terme de Manresa, tal com passa amb la major part de les seves terres, les possessions del mas es reparteixen entre els termes de Sant Salvador de Guardiola i Castellgalí.

Integren aquesta heretat més de 470 hectàrees, algunes de les quals són regades pel torrent de l'Oller i les rieres de Rajadell i del Cornet.

L'Oller del Mas ha estat, des de fa segles, un gran centre productor de vi. Un conreu que entre els segles XVIII i XIX va suposar la major part de la superfície conreable de la finca. Amb la crisi de la vinya al conjunt de la comarca, bona part del conreu va canviar al cereal però, en els últims deu anys, la vinya ha tornat a reeixir amb força, recuperant l'activitat agrícola tradicional i produint un vi de la DO del Pla de Bages de gran qualitat que ha estat reconegut amb diversos premis i amb la consecució de l'etiqueta de Vi de Finca, a màxima distinció vitivinícola que pot tenir un vi a Catalunya i que només ostenten 5 cellers dels 3000 que hi ha a Catalunya. Si el 2009 la finca comptava amb 23 hectàrees de vinya, actualment ja compta amb 60 i hi ha una previsió de créixer fins a les 100 hectàrees en els propers 5 anys. Tots ells de producció ecol& ograve;gica. Una molt bona notícia per una comarca que, a principis de segle XX era la més important en la producció de vi.