Callús rep tres plans directors de millores urbanes de la Diputació

diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut a l'alcalde de Callús, Joan Badia
diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut a l'alcalde de Callús, Joan Badia | Diputació
Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:01h
La Diputació de Barcelona ha realitzat tres projectes d'actuació urbana de Callús. Concretament ha realitzat el Pla director del verd urbà, el Pla director de l'enllumenat i el Pla director del clavegueram. Els treballs han estat lliurats aquest divendres pel diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut a l'alcalde de Callús, Joan Badia.

El Pla director del verd urbà constata que el municipi disposa de 16 ha de verd, un 62% de les quals correspon a espais de transició amb l'entorn i espais vinculats a la xarxa hidrogràfica i només un 38%, correspon a espais amb manteniment freqüent.

El treball també constata que la superfície d'espais verds per habitant està per sobre dels valor de referència, tot i que la majoria dels parterres i talussos del nucli urbà, els caldria replantar vegetació, la qual cosa faria augmentar sensiblement la qualitat dels espais verds. També assenyala que el nombre d'habitants per arbre és millor que les dades de referència, però un 50% de l'arbrat viari ha estat avaluat com alterat i el 65% pertanyen a només 5 espècies.

El Pla director ha donat com a resultat un conjunt de propostes estructurades que tenen com a objectius millorar la qualitat del verd urbà adequant-los els accessos principals del municipi i d'alguns equipaments i a llarg termini dotant de nous usos als espais de transició i espais vinculats a la xarxa hidrogràfica

El treball també recomana millorar la gestió de l'arbrat viari potenciant el manteniment de la trama urbana consolidada i revisar la gestió de la resta, diversificant i millorant la selecció d'espècies i revisant el sistema de poda, així com millorar els recursos humans i econòmics destinats al servei del verd urbà incrementant la dotació de personal propi, formant el personal per millorar l'eficiència i qualitat del servei i revisant i ajustant la despesa econòmica de la gestió indirecta.

Clavegueram

El pla director de clavegueram de Callús ha servit per elaborar un inventari de tots els pous de registre i de les canonades de la xarxa, amb una descripció acurada de les seves característiques, el seu estat de conservació i el seu sistema de funcionament.

S'ha comprovat que el disseny de la xarxa és adequat per a l'evacuació de les aigües residuals i pluvials. De cara a millorar tot el sistema de sanejament s'han proposat certes actuacions puntuals com la consolidació de la xarxa mitjançant la connexió entre col·lectors existents, o la implantació de nous embornals amb el conseqüent augment dels diàmetres de les canonades, per dotar de més capacitat el sistema de recollida d'aigua de pluja.

També s'ha elaborat un pla de manteniment on es sistematitza la neteja i la reparació i substitució d'elements deteriorats. El cost total de les actuacions previstes en el treball és de 1.917.000 euros.

Enllumenat

El pla director d'enllumenat ha servit per elaborar l'inventari dels gairebé 600 fanals i dels 16 quadres de comandament del municipi, tot avaluant el seu estat de conservació i el seu grau d'eficiència energètica.

També s'han determinat els nivells lumínics que es volen assolir en cada vial i, en base a aquest estudi, es proposen certes actuacions per a la millora de l'enllumenat alhora que es promou l'estalvi energètic. Així, el pla d'inversions preveu la substitució total de 17 fanals que s'han deteriorat amb el temps per uns de nous amb llums led.

El pla de manteniment inclou l'adequació progressiva de 200 punts de llum i la correcció de defectes lleus de 12 quadres de comandament. Un cop efectuada tota la inversió es calcula que s'aconseguirà una reducció del 14 % en la potència elèctrica instal·lada, que revertirà en un estalvi econòmic per al municipi. El cost total de les actuacions previstes en el Pla director és de 180.980 euros.