L'Ajuntament es referma en la transició cap a un model de jardineria ecològica

Neus Vinyals, de l'Era, durant la seva intervenció en el ple de Manresa
Neus Vinyals, de l'Era, durant la seva intervenció en el ple de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:15h
El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous "continuar" amb la transició cap a una jardineria ecològica gestionada amb "criteris de qualitat i sostenibilitat", evitant l'ús d'agrotòxics, l'ús d'espècies no adaptades al medi o amb necessitats hídriques excessives.

La moció, que havia presentat la CUP i que havia estat defensada des del públic per Neus Vinyals, de l'Era, ha estat esmenada pel govern després que el regidor de Medi Ambient, Jordi Serracanta, hagi explicat que la majoria de criteris sobre jardineria sostenible que recollia la moció ja s'apliquen des de fa temps, i que hi ha la voluntat de continuar amb aquesta transició. L'esmena, en tot cas, recollia la continuïtat d'aquests criteris. L'esmena també eliminava el termini que havia marcat la CUP per completar la transició abans d'acabar el mandat 2015-2019.

Neus Vinyals ha explicat que les normatives europees diuen que cal garantir la reducció dels riscos i els efectes de l'ús dels plaguicides a la salut humana i el medi ambient, i que cal avançar en el foment de l'ús de la gestió integrada de plagues i de plantejaments o tècniques alternatives. La moció de la CUP demana que es faci la transició cap a un model sostenible de jardineria, seguint l'exemple de municipis com Malgrat de Mar, que fa anys que gestiona la jardineria amb criteris ecològics, o Barcelona, que s'ha compromès a eliminar l'ús del glifosat a partir de l'any vinent. La proposició també demana que es facin campanyes de conscienciació amb l'objectiu de difondre la jardineria ecològica, i que, quan s'hagin de dissenyar nous parcs i jardins, es requereixi un informe de sostenibilitat per part de la unitat de Parcs i Jardins municipal. 

La moció amb l'esmena incorporada va ser aprovada per unanimitat.