Una bagenca crea una eina per planificar menús equilibrats com un joc en família

Menuari sorgeix d’una mare de família artesenca preocupada per l'organització d'una dieta saludable i equilibrada amb els seus fills com a còmplices i compta amb l'assessorament de la Fundació Alícia, i el suport de l'Hospital Sant Joan de Déu

Maleta Menuari, per organitzar-se els menús setmanals
Maleta Menuari, per organitzar-se els menús setmanals | Alícia
Redacció
18 d'octubre del 2016
Actualitzat el 19 d'octubre a les 9:38h
Què fem avui per sopar? Aquesta pregunta esdevé per a moltes famílies un maldecap diari. Per facilitar l'organització familiar i a més mantenir una dieta saludable i equilibrada, es presenta en societat un joc batejat amb el nom de Menuari. La idea sorgeix d'una mare de família, amb l'objectiu de poder planificar com un joc el que cal menjar cada dia i ha comptat amb l'assessorament de la Fundació Alícia i el suport de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Les presses per preparar els àpats a casa fa que moltes vegades hi hagi una alimentació poc variada i amb el recurs de comprar menjars precuinats. També diversos estudis demostren l'excés de carn, greixos, sal, sucres  i grasses saturades en la nostra alimentació. Però mentre això passa, també hi ha una creixent preocupació per la salut, per menjar bé i variat, tant per evitar malalties degudes a l'obesitat i la mala alimentació, com per ressaltar la importància que els nens aprenguin i adquireixin bons hàbits alimentaris ja des de petits. Aquest és el cas de Bet Plans, una emprenedora que treballa en un espai de coworking a Barcelona, nascuda a Artés i mare de dos fills que volia poder planificar millor els menús de tota la setmana i a més fer-ho amb la complicitat de tota la família.

Què inclou Menuari

El resultat és una eina fàcil, didàctica i divertida que consta d'una caixa per a receptes, un llibre amb consells nutricionals i receptes pràctiques per a fer cada dia, una pissarra imantada amb els espais per als àpats de cada dia de la setmana, un retolador per a pissarra i 28 peces imantades que representen els diferents grups d'aliments que conformen la dieta mediterrània: farinacis, hortalisses, ous, carn vermella, llegums, carn blanca, peix blanc i marisc, peix blau. Cadascuna d'aquestes fitxes es col·loca a la pissarra, que també té un espai per poder planificar la compra i apuntar-hi el que farà falta per poder fer els menús diaris. A través d'un codi QR a la pissarra, s'accedeix a una biblioteca de receptes a la pàgina web, que s'anirà actualitzant amb aportacions dels usuaris, receptes de cuiners, divulgadors gastronòmics i empreses d'alimentació.

Preparar els menús de la setmana com si foc un joc

Un altre dels objectius de Menuari a part de la planificació de menús seguint els criteris de la dieta mediterrània, és que "aquesta planificació es converteixi en una activitat per a fer amb els fills. És involucrant-los i decidint junts on posem els imants que ells aprenen la diversitat de la nostra alimentació, la necessitat d'equilibrar aquests aliments i entendre perquè és important tenir uns hàbits de vida saludables per a que siguin capaços de fer-ho en un futur. D'aquesta manera accepten que hi ha aliments que agraden més i altres menys, i que cadascun s'ha de prendre en la seva justa mesura. A més, els agrada preparar la llista de les coses que ens faran falta per fer els plats de cada dia", explica la impulsora del projecte.

Aquest projecte que arranca ara pretén anar més enllà i ser un espai on compartir moltes de les experiències dels pares i mares sobre l'alimentació i la salut, de manera que ha fet una aposta forta per la comunicació online. Menuari ja disposa d'un web on es pot comprar el pack i xarxes socials on es poden seguir moltes de les recomanacions del llibre i es pot complementar amb noves receptes de la Fundació Alícia i aportacions dels usuaris.

Fundació Alícia i Hospital Sant Joan de Déu darrera el projecte

De fet, la Fundació Alícia i especialment la seva responsable de salut, la Dra. Elena Roura, ha donat suport a aquesta iniciativa. La Fundació treballa amb institucions, entitats i associacions per donar respostes alimentàries a problemes de salut, però també en l'àmbit de l'educació alimentària fa tallers al seu centre a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, i col·labora amb empreses i emprenedors que segueixen el mateix objectiu d'aconseguir que tothom mengi millor. La Fundació ha fet l'assessorament en els continguts del llibre i ha desenvolupat les receptes que s'hi inclouen. En el pròleg, la Fundació insisteix que per menjar bé "no cal creure que hi ha aliments bons o dolents. El problema és com gestionar la presència de cadascun i controlar-ne la freqüència, perquè n'hi ha de consum ocasional mentre que d'altres són imprescindibles a diari". Per això, i per evitar el malbaratament d'aliments, recomanen una planificació dels menús.

També l'Hospital Sant Joan de Déu, des del seu departament d'Innovació i Recerca ha donat suport a la iniciativa i recomana l'ús d'aquesta eina entre les famílies. Des del seu portal Faros de suport a les famílies, afirma que la millor manera de seguir una dieta equilibrada és a partir de la planificació dels àpats de forma setmanal, i que la implicació dels nens en la seva preparació afavoreix l'acceptació d'aliments habitualment rebutjats; destaca també la importància que els nens aprenguin ja des de la infància, uns bons hàbits alimentaris per a la prevenció de trastorns alimentaris, i que aquests s'adquireixen a l'escola, però també sobretot s'han d'adquirir a casa, amb l'exemple diari de la família.