Micromecenatge per fer un documental sobre la recuperació i gestió del Kursaal

El reportatge, que s'estrenarà el 14 de febrer de 2017, és una de les diverses activitats que el Kursaal i el Galliner estan preparant amb motiu de la celebració del 10è aniversari de l'equipament, que serà el 20 de febrer de l'any vinent

Jordi Basomba, del Kursaal, i Joan Morros, del Galliner, durant la presentació de la campnaya
Jordi Basomba, del Kursaal, i Joan Morros, del Galliner, durant la presentació de la campnaya | MEES
Redacció
13 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:49h
El Kursaal i l'Associació Cultural El Galliner organitzen una campanya de micromecenatge per recaptar fons per fer un documental sobre la història, la recuperació i la gestió del teatre Kursaal amb la mateixa fórmula que fa 20 anys, quan molts ciutadans van comprar una entrada (2.000 pessetes) per la reinauguració del teatre amb 10 anys d'anticipació. En aquesta ocasió es demana una aportació que pot oscil·lar entre 6 i 30  euros amb diverses contrapartides.

El documental l'elabora la productora Paral·lel 40 i contindrà entrevistes i recollirà materials diversos de totes les accions i activitats que durant aquests 21 anys s'han portat a terme per recuperar el Kursaal. Aquesta ha estat una història màgica com cap altra: la d'allò impossible fet realitat. Per això la voluntat és que el Documental sigui el relat d'un teatre recuperat per la voluntat i la tenacitat de la gent, de tota una ciutat. L'estrena del muntatge es farà el 14 de febrer de 2014 (21:00h) i l'endemà, 15 de febrer, se'n faran 2 passis més, a les 18:00h i a les 20:00 h.

La idea, doncs, és que aquest nou projecte compti, una vegada més, amb una complicitat àmplia, que sigui un projecte col·lectiu. Per això la intenció és de finançar-lo (35.000  euros) a partir de petites aportacions (de 6 a 30  euros). La campanya de micromecenatge començarà el 18 d'octubre i s'acabarà el 20 de novembre. 

Les aportacions es poden fer a les taquilles del Kursaal o a través de la plataforma de venda d'entrades www.kursaal.cat a partir del proper dimarts, 18 d'octubre a les 18h.

Les diverses opcions per col·laborar amb la campanya batejada amb el nom Tu ets la màgia del Kursaal són aquestes: 

1. Entrada per assistir a la projecció del documental el dia 15/2/2017: 6  euros  
2. Entrada per a la projecció del documental el dia 15/2/2017 + Sortir als crèdits: 10  euros 
3. Entrada per a la projecció del documental el dia 15/2/2017 + Sortir als crèdits + DVD: 15 euros
4. Entrada per a l'Estrena del documental el dia 14/2/2017 + Sortir als crèdits: 20  euros
5. Entrada per a l'Estrena del documental el dia 14/2/2017 + Sortir als crèdits + DVD: 25 euros 
6. DVD + Sortir als crèdits: 10  euros 
7. Una rajola del pati del Kursaal + sortir als crèdits: 30 euros     

El Documental el realitzarà la productora Paral·lel 40, una empresa barcelonina que s'ha especialitzat en la producció i difusió de documentals. És la companyia responsable del Documental del Mes que actualment es projecta a 80 sales de l'estat espanyol i que a Manresa es fa a l'Espai Plana de l'Om amb Cine Club Manresa.

L'elaboració del Documental és una de les diverses activitats que el Kursaal i el Galliner estan preparant amb motiu de la celebració del 10è aniversari de l'equipament, que serà el 20 de febrer de l'any vinent.

Breu història recent del Kursaal

La història per la recuperació del teatre Kursaal va començar a finals de 1995. L'associació cultural El Galliner va escollir aquest espai per presentar-se públicament a la ciutat de fent-hi una visita guiada. L'acció pretenia posar en evidència l'estat de deixadesa en què es trobava l'equipament i constatar la pertinença d'un dels seus objectius fundacionals: treballar per la recuperació del Kursaal com a equipament cultural i tornar-lo a posar en funcionament abans del 2006. Si bé amb un any de retard, el treball d'El Galliner va convertir la reivindicació iniciada en una realitat. L'estrena del nou teatre rehabilitat es va fer el 20 de febrer del, la vigília de la festa que commemora el a Manresa. El 23 de febrer del 2007, s'hi va estrenar l'espectacle Inauguraal, del qual se'n van fer cinc representacions que van veure més de 4.000 persones.

La reinauguració del teatre Kursaal de Manresa va iniciar una segona etapa en la vida d'aquest equipament, que ha permès consolidar una programació atractiva, de qualitat i diversa, gràcies a la versatilitat que ofereix el fet de disposar de dues sales, amb aforaments i formats ben diferents. Un total de 80.457 espectadors, 134 funcions, 190 espectacles i una ocupació mitjana per sobre del 76,4% són algunes xifres que donen compte de la vitalitat d'aquest teatre, durant el 2015. Cal afegir-hi, a més, que són unes dades que han seguit una tendència al creixement des de la seva reinauguració la qual cosa situa el teatre Kursaal de Manresa com un pol de referència en la difusió de les arts escèniques d'àmbit nacional.