«El que passa a la Fira Mediterrània després es tradueix als escenaris»

El nivell d'ocupació a les sales s'ha situat al 83%, i 16 espectacles han penjat el cartell d'entrades exhaurides

El director artístic de la Fira Mediterrània, David Ibáñez
El director artístic de la Fira Mediterrània, David Ibáñez | Laura Busquets
Laura Busquets
09 d'octubre del 2016
Actualitzat el 10 d'octubre a les 11:30h
El director artístic de la Fira Mediterrània, David Ibáñez, s'ha mostrat molt satisfet amb el desenvolupament del certamen que ha omplert Maresa amb més de 300 activitats de cultura popular i músiques del món durant quatre dies, i en què la creació col·lectiva ha estat el leitmotiv. El director veu molt positiu el fet que a la fira "s'estan movent coses que després es tradueixen als escenaris". Ibáñez ha destacat que la creació provinent de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears ha estat la gran protagonista i, tot i això, els convidats internacionals també han tingut un paper rellevant. A falta de les xifres definitives, el nivell d'ocupació a les sales s'ha situat al 83%, i 16 espectacles han penjat el cartell d'entrades exhaurides. El percentatge d'espectacles gratuïts ha pujat fins al 66%, un 6% més que l'any anterior que ve donat principalment per l'accés lliure a la Taverna Estrella Damm, que enguany s'ha consolidat com el principal punt social de trobada, "no només pel públic, sinó també pel sector en general", ha explicat el director.

La creació col·lectiva ha estat el leitmotiv de l’edició d’enguany en consonància amb un dels eixos principals de la fira, una cultura popular de visió actual i on conflueixen la tradició, la innovació i la participació. El director artístic de la Fira Mediterrània, David Ibáñez, ha explicat que la proposta més representativa en aquest sentit va ser l'espectacle inaugural Cadàver Exquisit, un joc de creació col·laborativa en què han participat els artistes David Carabén, Mercè Sampietro, Cabo San Roque i Toni Mira.

De fet, Cadàver Exquisit només és la punta de l’iceberg d’un gran nombre de produccions de la fira basades en la participació i en la revisió de les formes de relació entre artistes, gestors culturals i públic. En aquest sentit, Ibáñez ha destacat la presència de projectes participatius i comunitaris com el de Marc Buixaderas, Orquestra Integrada o Taiat Dansa, entre d'altres.

El director també s'ha mostrat molt satisfet de l'oportunitat que s'ha posat a l'abast de nombrosos artistes en matèria de creació col·lectives amb reptes col·laboratius que han obtingut "bons resultats". És el cas de Kepa Junkera i Chango Spasiuk, Carles Belda i Carles Sanjosé, Chicuelo i Marco Mezquida, FRIKAR dance company i Raynald Colom, Aspencat amb la Camerata Bacasis o Spontus i Manu Sabaté.

Ibáñez ha posat de relleu el recorregut que començaran a partir d'ara alguns d'aquests espectacles que es podran veure no només en diferents escenaris de l'escena catalana, sinó també europeus, com és el cas del projecte de Chicuelo i Marco Mezquida. Després d'estrenar l'espectacle a la fira, el resultat girarà per diferents ciutats catalanes, Marsella o Berlin. Però també hi ha espectacles que criden l'atenció per a programadors més enllà de les fronteres catalanes, com és el cas de l'espectacle 'Cadàver Exquisit'. Ibáñez ha explicat que el seu ideòleg ja ha rebut propostes de programadors finlandesos. La fira és un espai on neixen tots aquests contactes que llavors es van ampliant i concretant al llarg d l'any, ha explicat el director. 

La Llotja es consolida com un espai "imprescindible" per als professionals

El director artístic de la Fira Mediterrània ha explicat que la Llotja, situada al Museu de la Tècnica, es continua consolidant any rere any com un punt "imprescindible" de trobada, reunió i negoci en la tardor cultural catalana. Segons Ibáñez, "els estands s'han omplert, hi ha activitat i notem que la gent hi vol ser". "Ens obsessiona que la feina que s'hi fa vagi guanyant qualitat dia a dia", ha afegit. 

Enguany s'han acreditat 1.137 professionals en una edició que ha apostat per reestructurar l'activitat professional en quatre grans eixos: coneixement, nous projectes escènics, internacionalització i innovació. El director ha destacat l'augment xifrat en un 35% dels assistents internacionals, amb la presència de 180 acreditats, respecte els 133 de l'any passat. David Ibáñez ha destacat la bona rebuda de les activitats proposades, l'increment de les reunions ràpides, així com el bon funcionament dels itineraris de descoberta proposats i dedicats als nous projectes escènics i els espectacles comunitaris.

La Fira genera impacte a Manresa i comarca

Per la seva banda, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat que la Fira Mediterrània suposa "un gran impuls econòmic" no només per Manresa, sinó també per a tota la comarca. L'impacte estimat, arran del darrer informe de la FUB de l'any 2015, és de 3 MEUR. Per exemple, durant els dies de la fira, Manresa i la seva àrea d'influència han gaudit de plena ocupació hotelera. Per Ibáñez, "la fira se sent cada vegada més vinculada a la ciutat, i els lligams s'estan estrenyent cada vegada més, no només per la participació manresana, sinó també pels mecenes i els espais de la ciutat que acullen espectacles".

La Fira Mediterrània abaixarà el teló aquest diumenge al vespre amb l'espectacle 'Tempesta Esvaïda', de Joaquim Serra.