En marxa el primer programa universitari per a persones amb discapacitat intel·lectual

El curs, de 50 hores de durada, tracta temes relacionats amb l'art i l'expressió artística, l'economia i les relacions internacionals

La professora Marta Tiñena explica els alumnes qüestions relacionades amb la societat en el primer dia de classe
La professora Marta Tiñena explica els alumnes qüestions relacionades amb la societat en el primer dia de classe | Mar Martí
Mar Martí
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:36h
La primera edició del programa UniversiMÉS ha arrencat aquest dijous a Manresa amb una vintena d'estudiants amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d'una proposta pionera a l'estat espanyol impulsada per la UManresa (UVic-UCC), que té per objectiu oferir formació social i cultural a persones amb una discapacitat intel·lectual inferior al 60%. Una de les estudiants que s'ha inscrit al curs és la Meritxell Garcia, una manresana de 29 anys. La Meritxell no va acabar l'ESO, però tenia moltes ganes d'anar a la universitat, tot i que "la prova d'accés pels majors de 25 anys la veia com un somni impossible", segona ha relatat. Ara, té la possibilitat d'anar a la "uni", com ella mateixa diu, i considera que el projecte és molt important "perquè la gent vegi que els discapacitats també podem accedir a la universitat".

El curs UniversiMÉS té 50 hores de durada, que s'impartiran durant tot el curs acadèmic, i abordarà temes relacionats amb l'art i l'expressió artística, l'economia i les relacions internacionals. La docència anirà a càrrec de professorat universitari que rebrà l'assessorament de professionals per adaptar la metodologia d'ensenyança. A més, cada alumne amb discapacitat comptarà amb el suport i l'acompanyament d'un estudiant universitari per donar-li confiança i servir de referent. 

UniversiMÉS és un iniciativa pionera a tot l'estat espanyol que pretén proporcionar a les persones amb discapacitat intel·lectual un espai universitari d'ampliació de coneixements i interessos socials i culturals. El projecte planteja una oferta formativa pensada per l'enriquiment i el desenvolupament personal dels participants, sense posar l'accent en la discapacitat. El programa, a més, també pretén normalitzar la presència de persones amb necessitats de suport dins la universitat. 

Precisament, la coordinadora dels estudis, Laia Cladelles, ha lamentat que un projecte d'aquestes característiques "sigui notícia", ja que "seria fantàstic que no hagués de ser notícia perquè voldria dir que vivim en una societat més rica, plural i que acceptem més la diferència". Cladelles ha relatat que tota la metodologia que s'aplica a les aules és "molt vivencial" perquè els alumnes "puguin aplicar els coneixements en el seu dia a dia". Per a l'elaboració del temari, la coordinadora dels estudis ha explicat que "s'ha partit molt de les seves necessitats". 

De la seva banda, una de les docents, Marta Tiñena, que ha impartit la classe d'aquest dijous sobre 'conviure en societat', ha relatat que es tracta d'alumnes "molt participatius" i que "no tenen cap vergonya a l'hora de fer preguntes". Això, segons ella, fa que "la classe sigui molt amena i molt fàcil". 

La selecció dels alumnes s'ha fet tenint en compte l'interès de l'alumnat. A més, s'han establert els requisits de ser majors de 25 anys, tenir una discapacitat inferior al 60%, i capacitats mínimes d'expressió oral i escrita. El programa 'UniversiMÉS' és una iniciativa conjunta d'UManresa-FUB, Ampans, CX i BBVA. 

"Vull que la gent vegi que els discapacitats també podem accedir a la uni"

La Meritxell Garcia és una de la vintena d'estudiants que participen, per primer cop, a la UniversiMÉS. La Meritxell té 29 anys i no va poder acabar els estudis de l'ESO, tot i que sempre ha volgut anar a la universitat. Quan va veure l'oportunitat de fer-ho no s'ho va rumiar. De fet, Garcia ha estat amb els nervis a l'estómac durant tot el dia. L'estudiant ha relatat, a la sortida de la primera classe, que "de moment, fem coses bastant bàsiques d'entendre el dia a dia, la nòmina o el sou, però són conceptes que ha nosaltres ens costen i, en canvi, l'altra gent ja sap", ha relatat Garcia, qui considera el projecte molt interessant perquè "la gent vegi que els discapacitats també podem accedir a la uni". 

Una altra de les estudiants que ha decidit apuntar-se al curs és la Gisela Palau, una manresana de 25 anys. "Quan la meva tutora d'Ampans em va trucar per preguntar-me si volia participar al projecte li vaig dir que sí perquè les meves germanes han anat a la universitat i a mi també em feia molta il·lusió anar-hi".

De la seva banda, l'Antonio Hinojo, de 37 anys, ha decidit apuntar-se a la UniversiMÉS per ampliar els seus coneixements i conèixer gent jova. Segons ha explicitat, "tenia ganes de sortir de la rutina diària i evolucionar una mica en els meus coneixements". De les assignatures que faran, Hinojo ha valorat especialment les relacionades amb l'economia i la política, ja que considera que "avui dia s'ha d'estar al dia i saber què passa".