La Policia Local de Manresa esclata i es tornarà a mobilitzar contra l'Ajuntament

El agents convocats pel sindicat SPPM-Cat s'han disgustat perquè el govern ha fet malament les valoracions de llocs de treball i ha de començar de nou

04 d'octubre del 2016
Actualitzat el 05 d'octubre a les 16:06h
Treballadors municipals vestits de negre durant un ple de l'Ajuntament de Manresa
Treballadors municipals vestits de negre durant un ple de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
La Policia Local de Manresa reprendrà les mobilitzacions que va fer fa un lustre durant l'alcaldia de Josep Camprubí, i tornarà a sortir al carrer i a protestar per una actuació del govern municipal que consideren, com a mínim, barroera. I és que en la Mesa de la Funció Pública, l'Ajuntament els va informar que la Diputació els havia dir que havien fet malament les valoracions de llocs de treball i que calia començar de zero. Una situació que porta diversos anys encallada. Així, la feina que s'ha fet durant aquest darrer any -es va aprovar fer noves valoracions en el ple de setembre de 2015- s'allargarà uns mesos més. El mes de novembre els podran calendaritzar aquesta nova pròrroga, els han dit.

Ja el 2010, la Policia Local de Manresa va fer una tancada a l'Ajuntament després que reclamaven que s'apliqués la "valoració dels llocs de treball per ajustar-los al salari", tal i com s'havia signat dos anys enrere i també es va denunciar que la reducció del 15% del salari de la Policia Local era "excessiva", ja que reduïa el sou dels funcionaris en 300 euros. Cal recordar que en aquell temps s'havia aprovat una llei des de Madrid que obligava a retallar els sous. La queixa dels agents era, però, que amb la rebaixa dels sous s'havien eliminat uns complements que no haurien provocat un diferencial tan important.

Posteriorment, la campanya de mobilitzacions de la Policia Local convocades pel SPPM-Cat es va estendre fins a la campanya electoral de 2011, quan van participar en alguns dels actes dels partits de govern, el PSC, ERC i ICV, però sobretot en els socialistes, ja que el regidor de Governació era José Luís Irujo.

Amb l'entrada de CiU al govern municipal, es va arribar a un acord temporal pendent de la valoració dels llocs de treball. Bàsicament els agents continuaven cobrant el mateix, però tenien en horitzó una actualització de la valoració dels llocs de treball, que encara hores d'ara data de l'any 2000.

Ha estat aquest dimarts quan l'assemblea convocada pel sindicat SPPM-Cat de la Policia Local s'ha indignat després que els seus representants sindicals els traslladessin que en la Mesa de la Funció Pública els han explicat que han fet malament la valoració dels llocs de treball, des d'on s'han d'actualitzar les categories i els salaris, i que han de tornar-la a fer. Els agents consideren que els funcionaris dels grups més baixos de l'Ajuntament "estem en precari". "No només econòmicament, que també", apunten, "sinó també en conciliació familiar, en ajuts socials, en formació, en instal·lacions, i amb les retallades de personal...".

Tot i que aquest endarreriment afectarà als grups més baixos del personal -els grups C i D- de l'Ajuntament, històricament els agents de la Policia Local són els més actius a l'hora de mostrar les seves crítiques. La Policia Local encara no ha concretat les accions que durà a terme, però en conversa amb NacióManresa ha recordat que estan "obertes a tots els treballadors de la casa". De fet, el sindicat policial SPPM-Cat té previst reunir-se amb els altres sindicats dels treballadors municipals per a que se sumin a les accions.