«I tu, què sembres?», lema de la Manresa Solidària d'enguany

Del 15 al 23 d'octubre torna la Manresa Solidària amb novetats i propostes culturals tant de grups locals com internacionals

Presentació dels actes de la Manresa Solidària
Presentació dels actes de la Manresa Solidària | AjM
Redacció
04 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:20h
Del 15 al 23 d'octubre se celebrarà la 22a edició de la Manresa Solidària, que arrencarà, com cada any, amb la Fira d'ONGD a la plaça Sant Domènec.

L'objectiu del programa d'enguany, que té com a lema I tu, què sembres?, és mostrar diferents opcions i formes de col·laborar de manera solidària a la ciutat de Manresa, com per exemple la recollida de mòbils per a salvament marítim, projectes de suport a les persones refugiades, recursos didàctics, tallers en família, tast solidari, defensa de l'activisme mediambiental, entre d'altres. Tot plegat, un conjunt d'activitats perquè cada persona decideixi que vol "sembrar" per fer de la realitat un lloc millor per a tothom.

En aquesta línia la regidora de Serveis Socials i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, ha explicat aquest migdia en roda de premsa que el lema d'aquest any té l'objectiu de conscienciar a les persones del que podem fer a nivell personal i a petita escala. Amb aquest lema es vol transmetre el missatge que cada persona en la seva vida quotidiana pot canviar el món. "La voluntat és que els manresans i manresanes ens fem aquesta pregunta internament i entenguem que les petites accions tenen un pes important", ha afegit Santolària. Enguany s'han planificat actes i activitats que ajudin a la ciutadania a pensar i a reflexionar sobre les aportacions que a nivell individual fa per fer del món un lloc més habitable.

Activitats a la plaça Sant Domènec

En el marc de la Fira es faran actes a la plaça durant tota la tarda del dissabte 15 d'octubre: música i dansa "per canviar el món", música tant de casa (Xàldiga, T'embolica la Troca) com de Síria (Gani Mirzo Band). A la Fira, les ONGD hi seran presents amb l'objectiu d'informar de la tasca que porten a terme, i es clourà amb un sopar solidari amb gust a Colòmbia i el passi del documental "Astral", de la productora Salvados, a favor de ProActiva Open Arms, un dia abans que s'emeti per televisió a nivell nacional.

Rosa de Paz, coordinadora del programa de Cooperació, ha remarcat que "Astral" mostra la realitat dels refugiats però a més a més demostra que es poden fer coses per ajudar. De Paz ha explicat que la projecció ha estat gràcies a la col·laboració del Consell Comarcal que portarà el film al festival CLAM de Navarcles, i CineClub Manresa.

La Fira d'ONGD s'enriquirà enguany amb una exposició de la Fundación Vicente Ferrer que suposa una esperança a les dures dades sobre feminització de la pobresa.

Montse Ortiz, representant de la Fundación Vicente Ferrer, ha explicat que l'exposició, que es podrà visitar en un camió que s'instal·larà a Manresa del 13 al 15 d'octubre a la plaça Sant Domènec, vol mostrar per una banda la realitat a l'Índia rural, i per l'altra, el testimoni de set dones de l'Índia, "un dels pitjors països per néixer dona".

Ortiz ha explicat la discriminació que pateixen les nenes des del moment que neixen, la poca atenció que reben quan són petites i l'estigma que pateixen per falta d'educació, i pel tema de la dot que els persegueix tota la vida a causa del sistema patriarcal. A l'Índia, ha continuat Ortiz, hi ha estructures i tradicions molt arrelades que es manifesten brutalment sobre les dones a l'Índia.

El camió-exposició que es podrà veure a la plaça sant Domènec està decorat com un camió indi i en el seu interior mostrarà fotografies i elements interactius per apropar la realitat de les dones índies, sovint desconeguda per la societat occidental.

En paral·lel hi haurà en el mateix emplaçament, tal i com ha explicat Sílvia Garcia de Casa Flors Sirera, tallers, botiguetes d'artesania, comerç just, i un espai de tertúlia "per donar contingut a diferents problemàtiques socials actuals", com els refugiats a Ruanda o les persones refugiades internes a Colòmbia.

En aquesta edició també es fa una aposta per recollir fons per donar suport als camps de refugiats, donada la difícil situació de la societat civil de Síria. Per una banda, hi haurà la venda de braçalets solidaris, elaborats amb llana per les associacions de veïns i per infants a les biblioteques municipals, segons ha explicat Enric Martí de la Federació Associacions de Veïns de Manresa. I per altra banda, el sopar colombià que valdrà 10 euros, 5 dels quals es destinaran íntegrament a camps de refugiats, segons Ricard Sánchez, de l'Associació Catalana per a la Pau.

L'Ecoviure al Palau Firal

La Manresa Solidària també tindrà espai a la Fira Ecoviure, que se celebrarà el 21 i 22 d'octubre al Palau Firal. El mateix dia 22 tindrà lloc la xerrada Impactes del TTIP: riscos per al medi ambient i per a les persones a càrrec de Cristina Pina, d'Enginyeria Sense Fronteres.

Per altra banda, diumenge 23 a les 12 del migdia hi haurà un Vermut-Homenatge a l'activisme mediambiental amb Quan defensar la terra, mata i cloenda amb l'actuació musical de Nou Codi, el cor juvenil de l'Esclat.

També en el marc d'Ecoviure, el dia 21 d'octubre s'inaugurarà al Palau Firal l'exposició Canvi Climàtic de Nacions Unides. Un cop finalitzada la Fira Ecoviure l'exposició es traslladarà a la biblioteca de l'Ateneu Les Bases fins al 3 de novembre.

Per completar la Manresa Solidària, es farà el curs Les persones refugiades no són una amenaça. Com ho expliquem? a la Casa Flors Sirera els dies 11, 18 i 25 de novembre de 7 a 9 del vespre, i cal inscriure's a casaflorsirera@altecom.cat.

Els actes de la Manresa Solidària són una iniciativa del Consell Municipal de Solidaritat, format per setze entitats i l'Ajuntament de Manresa, amb la participació de les ONGD de Manresa i el suport de la Diputació de Barcelona, la Fundació Apip-Acam, l'Esclat i el CineClub.

La Manresa Solidària vol donar a conèixer entitats i projectes que promouen relacions internacionals basades en la justícia i la igualtat de drets, i té l'objectiu de conscienciar i sensibilitzar que un món millor i més sostenible és possible.