Vint-i-tres entitats es reafirmen en els valors que ha de mantenir l'entorn de l'Agulla

Com a resposta cívica al projecte Portal de l'Agulla

El cel reflectit a l'aigua del Parc de l'Agulla
El cel reflectit a l'aigua del Parc de l'Agulla | Antònia Capella
Redacció
04 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:41h
L'any 2015, l'acceptació a tràmit del projecte Portal de l'Agulla per part de l'Ajuntament de Sant Fruitós, un projecte de portal de carretera amb gasolinera i hotels a l'entorn del parc, va provocar una resposta cívica en contra de construir aquest portal en un entorn natural tan preuat i sensible.

El projecte en qüestió anava en direcció contraria als objectius i l'esperit de la Declaració de l'Agulla signada per 17 entitats l'any 2003 i contradeia la preservació d'aquest espai que recullen tant el Pla territorial de les comarques centrals com el Pla Director Urbanístic del Bages.

La preocupació ciutadana va ser canalitzada per la FAVM, Meandre i el Col·legi d'Arquitectes. El 20 d'abril de 2016 es feia la presentació de la campanya Reafirmem la Declaració de l'Agulla a la sala d'actes de l'Institut Lluís de Peguera.

Durant la campanya es van proposar aportacions al text a totes les associacions veïnals, entitats cíviques i col·legis professionals del Bages així com la signatura del document definitiu en el qual es reafirmava el compromís i els objectius de la Declaració de l'Agulla de 2003. Es volia així blindar definitivament l'entorn de l'Agulla d'instal·lacions i projectes incompatibles amb el caràcter natural, agrícola, lúdic i de promoció de la salut d'aquest parc i entorn natural supramunicipal i d'incentivar als Ajuntaments del Pla de Bages i al Consorci de l'Agulla a desenvolupar a curt termini el projecte d'adequació de tot l'entorn. 

Sortosament, la unanimitat política en contra del projecte i el fet que el 4 de juny de 2016 la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat el descartés en aquesta ubicació ha fet que el projecte no pugui tirar endavant. 

La Declaració de l'Agulla de 2016 signada per la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, Associacions de veïns de Les Escodines, Barri antic, Cal Gravat, Els Comtals, Cots Guix-Pujada Roja, Carretera de Santpedor, Passeig i Rodalies, Barriada de Saldes, Plaça Catalunya, Sant Pau, Sagrada Família, Valldaura, Xup, i per la Fundació Orfeó Manresà, Escola Agrària, Omnium Cultural, Associació Memòria Històrica, CECB, DEPANA, Col·legi de Biòlegs de Catalunya, Delegació del Bages del Col·legi d'Infermeria de Barcelona, Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes i Meandre, serà entregada a l'actual president del Consorci de l'Agulla Valentí Junyent i a la Delegació Territorial d'Urbanisme de la Generalitat.

Des de les entitats promotores d'aquesta campanya volem mostrar el seu agraïment a totes les associacions i col·legis que han col·laborat en la confecció d'aquest document i a les més de mil persones que van signar en contra del Portal de l'Agulla a la campanya Salvem l'Agulla 2016” que es va fer a la plataforma Avaaz.org