Iberpotash haurà de presentar en sis mesos un pla de restauració dels pous i aqüífers salinitzats

L'empresa minera assegura que la majoria mesures que sol·licita el jutge ja s'estan tramitant

Camions treballant a Iberpotash
Camions treballant a Iberpotash | Mar Martí
Redacció
29 de setembre del 2016
Actualitzat el 30 de setembre a la 13:17h
El Jutjat Penal número 1 de Manresa ha emès aquest mes de setembre una interlocutòria d'execució de la sentència que es va dictar el desembre de 2014 en què es condemnava tres exdirectius de les mines de Súria i Sallent i, de manera subsidiària, a Iberpotash, per un delicte ambiental. El magistrat insta l'empresa minera a presentar en un termini màxim de sis mesos un "pla d'execució concret" sobre tots els extrems relatius a la recuperació ambiental "que estan obligats a fer-se càrrec". El pla, segons el jutge, "haurà de determinar les mesures que s'han d'encarregar i costejar per procedir a l'efectiva paralització dels vessaments de lixiviats contaminants de les aigües procedents dels residus salins dipositats a les escombreres actives de les seves instal·lacions". Des de la companyia minera han assegurat a l'ACN que la majoria de mesures que sol·licita el jutge ja s'estan tramitant amb l'ACA i la Generalitat.

La interlocutòria d'execució que ha emès el Jutjat Penal 1 de Manresa està relacionada amb la sentència dictada el desembre de 2014 en què es condemnava tres exdirectius de les mines de Súria i Sallent, i de manera subsidiària a Iberpotash, per un delicte ecològic. La sentència va veure provada una contaminació per la salinització dels pous i va condemnar els acusats a penes de presó i també els obligava a fer-se càrrec del cost econòmic de la restauració ambiental fins a l'eliminació dels compostos orgànics volàtils presents a les aigües de Súria, Callús, Santpedor i Sallent. 

Els condemnats, però, van presentar un recurs a la sentència i l'Audiència de Barcelona va dictar la resolució definitiva el mes de febrer d'enguany que, tot i que va rebaixar les penes de presó, mantenia l'obligació de paralitzar els abocaments de lixiviats contaminants i emprendre les mesures de restauració pertinents. 

Amb la resolució de l'execució, el jutge dóna ara un termini de sis mesos a Iberpotash perquè presenti un pla amb les mesures concretes que durà a terme per recuperar els pous i els aqüífers contaminats per l'activitat de l'empresa minera. El jutge considera que un termini inferior als sis mesos "podria comportar la presentació d'un pla deficient amb possibles omissions de detalls i concrecions, tenint en compte l'extensió de la zona a recuperar". 

Entre les mesures que haurà de proposar Iberpotash, s'haurà d'incloure "la manera com s'evitarà que els lixiviats dipositats als dipòsits salins segueixin entrant a les aigües subterrànies i, en conseqüència, com s'evitarà aquesta situació". En la resolució judicial, el magistrat també conclou que "dins del Pla s'haurà de formular una proposta de restauració per eliminar l'elevada salinitat dels pous, torrents i rius" de les zones afectades i recorda que els condemnats "estan obligats a assumir el cost". 

D'altra banda, el magistrat també encomana a l'Ajuntament de Santpedor que en el termini d'un mes presenti una "relació detallada dels perjudicis econòmics causats per la impossibilitat de l'ús per a consum públic, degut a l'alta salinitat de les aigües subterrànies de la població". A més, també demana al cos d'Agents Rurals que en el termini de dos mesos confeccionin un atestat en el qual s'identifiquin els propietaris de pous i fonts particulars relacionats amb la sentència i "justifiquin els perjudicis econòmics soferts". 

Iberpotash assegura que ja estan tramitant la majoria d'actuacions

La companyia minera ha assegurat a l'ACN que la majoria d'actuacions que demana la interlocutòria del jutjat de Manresa ja fa temps que s'estan treballant. De fet, les mateixes fonts han explicat que Iberpotash ja fa uns mesos que va presentar un Pla de restauració a la Generalitat que inclou la majoria de mesures que sol·licita la interlocutòria i també s'està tramitant amb l'Agència Catalana de l'Aigua les actuacions que s'han de dur a terme sobre les surgències salines.
Arxivat a