El Consell traslladarà als alcaldes la creació d'una empresa pública de serveis funeraris

La moció, presentada per la CUP, ha estat aprovada amb una esmena del govern que insta a fer partícips de la decisió els 30 batlles de la comarca

Redacció
26 de setembre del 2016
Actualitzat el 27 de setembre a les 11:15h
Imatge d'arxiu del ple del Consell Comarcal del Bages
Imatge d'arxiu del ple del Consell Comarcal del Bages | CCBages
El Consell Comarcal ha aprovat aquest dilluns una moció presentada per la CUP per a la creació d'una empresa pública de serveis funeraris que doni cobertura a tota la comarca. La moció, però, ha prosperat amb una esmena de l'equip de govern, format per ERC, PSC i ICV, que fa copartícips de la decisió els 30 alcaldes de la comarca, que hauran de reunir-se en una sessió extraordinària. "De fet, el que pretén l'esmena és que els municipis que formin part de l'empresa hi siguin per voluntat pròpia", ha apuntat a NacióManresa, el president comarcal, Agustí Comas.

La moció demana que es faci "un estudi de viabilitat econòmica i jurídica que analitzi la possibilitat de crear una empresa pública supramunicipal de serveis funeraris que operi a la comarca". Aquest estudi, que s'iniciaria amb una comparativa entre els preus actuals dels serveis funeraris als municipis de la comarca, serviria per saber quin és el millor ens de gestió (mancomunitat de municipis, consorci, petites empreses municipals, empresa pública del consell comarcal, etc.), i també hauria de valorar la possibilitat de construir un crematori públic a la comarca.

La CUP valora l'esmena i el redactat final de la moció molt negativament perquè "posa en qüestió la capacitat del Consell de tenir iniciativa política, renunciant així a una de les seves funcions més primordials que és la de donar suport als municipis i oferir respostes a les seves necessitats", els cupaires argumenten que "el Consell Comarcal encarrega anualment desenes d'estudis i projectes sense passar pel filtre del Consell d'Alcaldes" i afegeixen que "només estàvem demanant un estudi per tenir més informació sobre un problema comarcal important com ho és el de l'elevat cost que tenen els enterraments en molts municipis del Bages. Que el Consell Comarcal sigui cec davant d'aquesta problemàtica demostra manca de sensibilitat social, sobretot per part d'un govern pretesament d'esquerres, que no té ni tans sols la valentia d'encarregar un estudi sobre un tema social sensible i cabdal com ho són els serveis funeraris".

En l'actualitat hi ha diversos ens locals que operen amb empresa pública de serveis funeraris, com Terrassa, Solsona o Camprodon. Per això la CUP creu que cal trobar mecanismes que permetin "tornar a fer públic el que s'ha anat privatitzant durant aquests anys", i això, significa "la remunicipalització o la mancomunació dels serveis funeraris entre diversos municipis i Consells Comarcals".
 
A la moció, la CUP recorda que, "tot i les lleis catalanes i europees de liberalització del sector, les sentències i els informes de l'Autoritat Catalana de la Competència deixen molt clar que les empreses públiques poden operar i incidir en el mercat dels serveis funeraris", ja que "tenen la condició de servei essencial d'interès general, el qual pot ésser prestat per l'Administració, per empreses públiques o per empreses privades".

L'esmena de l'equip de govern contempla "una sessió extraordinària d'Alcaldes del Bages per debatre i acordar, si s'escau, la realització d'un estudi de viabilitat" de l'empresa, amb la presència dels "autors de l'estudi elaborat per l'ACCO (l'Autoritat Catalana de la Competència) o experts en la gestió de serveis funeraris".

Finalment, l'esmena també preveu "constituir una comissió integrada per un representant polític del Consell Comarcal, un representant de cada grup polític comarcal, i els tècnics que es consideri oportú per encarregar i adjudicar la realització de l'estudi, si així es decideix".

La incorporació de l'esmena a la moció ha estat votada per l'equip de govern i per CiU i ha rebut els vots en contra de la CUP. En canvi, en la votació de la moció amb les esmenes incorporades, CiU hi ha votat en contra i la CUP s'ha abstingut. El text ha prosperat amb els vots de l'equip de govern i de Demòcrates.