Els treballadors de la neteja de la via pública denuncien que no tenen temps per fer la feina

La CGT es queixa que la UTE formada per Fomento i Grup Soler sanciona a treballadors perquè han d'assumir la feina de desbrossament de les herbes, torns més llargs, i no arriben a tot

Pere Fontanals
26 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:09h
Fulles de plataner al passeig Pere III en una imatge d'arxiu
Fulles de plataner al passeig Pere III en una imatge d'arxiu | Sussi Garcia
La CGT denuncia que els treballadors del servei de neteja de la via pública de Manresa estan cansats de rebre pressions i sancions per part de la UTE Sanejament Manresa -FCC i Grup Soler- perquè a la seva tasca habitual de neteja -"en torns cada vegada més llargs"- s'hi suma la de desbrossament de males herbes i fulles als carrers, que no poden completar en el temps que hi tenen destinats. Aquesta situació, a més a més, s'agreuja amb l'arribada de la tardor.

Segons explica el sindicat en un comunicat, els problemes van iniciar-se amb les primeres retallades el 2011, quan es va eliminar "la Brigada de Desbroçament d'herves, els tres camions d'esclariment de carrers, una escombradora mecánica de nit, un camió de recollida lateral nocturn". Aquestes tasques, segons denuncien, les han hagut d'anar assumint els escombriaires amb eines inadequades i baixant la freqüència de neteja dels carrers.

L'acord municipal per a la neteja de carrers preveu que l'Ajuntament paga a la UTE en funció dels serveis prestats i les tasques realitzades. És a dir, si la previsió contempla unes tasques i uns pagaments, l'Ajuntament comprova que les tasques s'han realitzat i si no, fa descomptes sobre els serveis que no s'han prestat. Aquest acord té moltes vicissituds: es parteix d'una previsió anual de neteja manual, d'escombradores, de neteja amb aigua, però el dia a dia pot fer canviar les previsions. Però en partint de l'acord anual, l'Ajuntament paga per aquelles feines realitzades i descompta les que no s'han fet o no s'han fet correctament.

En aquest marc, la CGT denuncia que la UTE ha anat retallant serveis i carrega sobre els treballadors la responsabilitat de no completar les feines que abans de 2011 es feien amb maquinària i personal específic. El sindicat denuncia que en aquests moments hi ha expedients sancionadors sobre treballadors que no han pogut assumir l'increment de treball que tenen assignat. "Les baixes per accident superen la mitjana de Catalunya i les comuns per diversos motius augmenten sense parar", asseguren.

És per això que el sindicat exigeix el restabliment i posada en marxa de la Brigada de desbrossament, que consideren "del tot imprescindible" per mantenir Manresa neta.