La salut, protagonista de la Setmana de la Gent Gran de Manresa

Del 26 de setembre al 2 d'octubre se celebrarà la setmana amb diverses activitats arreu de la ciutat i amb la participació d'entitats i associacions de veïns

Redacció
26 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:31h
El 1990, Nacions Unides va proclamar el dia 1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran. Per aquest motiu, Manresa celebra la Setmana de la Gent Gran amb actes i activitats diverses, que enguany tindran lloc del 26 de setembre al 2 d'octubre.

La programació ha estat presentada aquest matí en un acte que ha comptat amb la presència de Mercè Rosich, regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut de l'Ajuntament de Manresa; Josep Maria Sarri (Coordinadora de la Gent gran de Manresa; Josep Mellado (Amics de la Gent Gran); Olga Cervantes (Creu Roja); Gemma Vila (Anhels); Fina Dordal (Coordinadora de Jubilats i Pensionistes); Juliana Casero i Juana González (Casal de la Balconada); Marina Hosta (Federació d'Associacions de Veïns); Àngel Giralt i Joan Pérez (Grup de caminades dela Coordinadora); i Enric Roca, tècnic de Gent gran de l'Ajuntament de Manresa. 

Mercè Rosich ha valorat de forma molt positiva tota la programació "d'una edició que enguany, gràcies al treball i la implicació de persones i entitats vinculades a la gent gran, tindrà més força i aplegarà un seguit d'actes i activitats pensades amb la mirada de la gent gran de la nostra ciutat i amb la cura de la salut com a protagonista".

La regidora de Gent Gran ha explicat que algunes activitats s'emmarquen també dins la programació de la sisena edició de la Setmana del Cor en col·laboració amb la FUB. Finalment, Rosich ha fet una crida a la participació amb la voluntat d'anar consolidant l'aposta per una programació àmplia i variada amb motiu del dia internacional de la gent gran. 

Actuacions als busos urbans

Durant tota la setmana, i en diferents punts de la ciutat, es realitzaran accions sorpresa vinculades a l'envelliment actiu, a càrrec de la Federació d'Associacions de Veïns (FAV) de Manresa. Marina Hosta ha avançat que entre aquestes activitats sorpresa hi haurà actuacions en totes les línies del bus urbà de la ciutat, amb una participacíó d'una quinzena de persones.

Dilluns cap a les 12h i a la L4 del bus, la coral Rosella de l'AV Cots Guix pujada roja ha cantat algunes de les seves cançons durant el recorregut que fa aquesta línia. La coral assaja dos dies a la setmana al local de l'Associació de veïns de Cots i es una activitat que s'organitza conjuntament amb la regidoria de la gent gran de l'Ajuntament.

Dimarts cap a les 11h i al mercat de la Sagrada Família, alguns alumnes dels grups de Country Line Dance de l'Associació de veïns i d'altres tallers que s'han apuntat per l'ocasió faran una actuació sorpresa dins del mercat. L'Associació organitza varis grups de country durant la setmana i de matí de tarda així com moltes altres activitats per gent gran: com informàtica, memòria o gimnàstica.

Dimarts cap a les 17h a la línia bus del bus, la coral de l'associació de veïns de Valldaura cantaran durant el trajecte d'aquesta línia. L'associació de veïns i la llar tenen un bon grapat d'activitat per gent gran així com serveis. bon exemple és el servei de lloguer de material ortòpedic.

Divendres cap a les 11h, al mercat del barri de la mion, a la plaça de la democràcia, la coral del la mion cantarà alguna de les cançons del seu repertori per sorpresa del clients i paradistes.

Country i cant coral són dues activitats que mouen molta gent dins del total de les activitats que es fan a les associacions juntament amb gimnàstica però n'hi han moltes d'altres com informàtica, manualitats o labors. Activitats que volen cobrir la demanda d'un col·lectiu, el de la gent gran, molt actiu.

Dimarts 27, ales 6 de la tarda, tindrà lloc una taula rodona en què, sota el títol Fer esport per tenir salut: l'edat importa? es parlarà de la importància de mantenir-se físicament actiu durant la vellesa.

Dijous, acte institucional al Saló de Sessions de l'Ajuntament

D'altra banda, aquest dijous, dia 29 de setembre, el Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa acollirà l'acte institucional de la Setmana, amb la inauguració de les Aules per a la Gent Gran i el lliurament del 2n Premi del Consell de la Gent Gran. Serà 2/4 de 8 del vespre i l'acte anirà seguit de la conferència El càncer a la gent gran: aspectes mèdics i psicosocials a càrrec del professor Jordi Estapé i la doctora Tània Estapé. Hi assistiran l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la presidenta dela Coordinadorade Jubilats i Pensionistes de Manresa, Fina Dordal; i la regidora de la Gent Gran, Mercè Rosich.

Posteriorment, divendres 30 de setembre s'inaugurarà l'exposició Els meus records a les 12 del migdia a la Via Sant Ignasi, 40, primer pis, amb la col·laboració de l'Associació de Gent Gran de la Balconada. El mateix dia a les 6 de la tarda a l'Auditori de la Plana de l'Om, hora de cinefòrum amb la pel·lícula Un paseo por el bosque, de Ken Kwapis.

Dissabte dia 1 d'octubre es faran activitats tota la jornada. El dia començarà amb una caminada cardiosaludable de 8 km per Manresa i el parc de l'Agulla per conèixer els desfibril·ladors de la ciutat. Se sortirà de la FUB a les Bases de Manresa a les 9 del matí.

Creu Roja i Anhels ajudaran a les persones amb dificultats de mobilitat a visitar la Manresa Ignasiana

Una de les grans aportacions de la programació serà la visita a Manresa Ignasiana, una visita que compta amb el suport de Creu Roja i l'empresa Anhels, que oferiran els seus serveis perquè totes les persones la puguin fer i que la manca de mobilitat no sigui cap impediment per visitar el patrimoni de Manresa. A les 11 del matí se sortirà del Museu Comarcal per fer aquesta visita. Les persones interessades s'han d'inscriure prèviament a l'Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major, 10).

A continuació, a les 12, se celebrarà la Festa de cloenda de la Setmana del Cor a la plaça Sant Domènec on hi haurà música i tallers de reanimació cardiovascular. Ja a la tarda, a les 5, espectacle teatral Els Atrevits al Teatre Conservatori. I a les 7, ball popular amb Almas Gemelas, a la plaça Porxada.

L'espectacle teatral celebra enguany la seva quarta edició. Josep Mellado ha recomanat especialment l'assistència de públic i ha recordat que durant els darrers mesos Els Atrevits ja han fet 19 representacions, de les quals 4 s'han fet a Manresa i la resta a pobles de l'entorn.

La Setmana de la Gent Gran finalitzarà diumenge 2 d'octubre amb una caminada intergeneracional a les Tres Creus. Serà a les 9 del matí i se sortirà del complex esportiu del Vell Congost. Hi col·labora la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa.