Moià tindrà comissaria de districte dels Mossos en menys d'un any

Dionís Guiteras ha explicat en el balanç del primer any de mandat que ​el primer trimestre de 2017 és licitaran les obres de la nova depuradora de Moià que estarà operativa a finals de 2018

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, durant la seva intervenció de balanç
L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, durant la seva intervenció de balanç | Xavier Rius
Xavier Rius
17 de setembre del 2016
Actualitzat el 18 de setembre a les 9:35h
El primer trimestre de 2017 és licitaran les obres de la nova depuradora de Moià que permetrà resoldre bona part dels problemes de contaminació de la Riera de la Tosca, que estarà operativa a finals de 2018. Aquesta qüestió i el proper inici de les obres de reforma de les dependències de la policia municipal per tal que s'hi ubiqui la comissaria de districte de Mossos d'Esquadra, amb una patrulla d'agents de servei les 24 hores del dia, han estat les dues principals novetats anunciades per l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, en la xerrada informativa feta aquest vespre a l'auditori de Sant Josep, sota el lema "Hem encarrilat el deute, i ara què?". A l'acte, els diferents regidors han explicat la tasca desenvolupada en el primer any i els reptes i projectes per al qu resta de mandat. 

Guiteras ha explicat que el cost de la nova depuradora serà de quatre milions i cent mil euros, que seran aportats per la Diputació de Barcelona. I ha destacat la urgència d'aquesta actuació, no només per evitar els episodis de contaminació de la riera de la Tosca o la Golarda, sinó per permetre, també, que noves indústries puguin instal·lar-se als polígons del municipi. L'alcalde, tot i reconeixent la responsabilitat de Moià en la contaminació de la riera que desemboca al Llobregat, ha recordat l'informe recent de l'Agència Catalana de l'Aigua que exculpava al municipi de Moià dels episodis de contaminació per amoni, que han afectat als punts de captació d'aigües als municipis de Calders i Monistrol de Calders. 

Pel que fa a la seguretat del municipi i amb una plantilla de policia local molt inferior a la que hi havia l'any 2011 a causa del deute i el pla d'ajust, ha explicat el conveni acordat amb el Departament d'Interior segons el que properament s'obrirà una comissaria de districte dels Mossos d'Esquadra, que compartirà l'equipament amb el de la policia municipal. "Com el Departament d'Interior no pot pagar les obres d'adequació de l'espai en no tenir la Generalitat pressupostos, -ha dit Guiteras- l'Ajuntament avançarà els diners de les obres, i un cop estigui a punt, tindrem ja de manera permanent dos agents dels Mossos les 24 hores".

Per la seva part la regidora d'Hisenda, Núria Reynés, ha detallat l'evolució del deute de l'Ajuntament, que el 2011 era de 25 milions incloent la societat municipal Moià Futur, cosa que representava el 395% del pressupost. Ara, segons Reynés, amb el pla d'ajust, és de 15,5 milions i s'ha reduït al 200% del pressupost. En aquest sentit Guiteras ha afegit que confia que el deute estigui pagat l'any 2025. 

En l'actual situació d'encarrilament del deute i menys ofec econòmic, el regidor d'Urbanisme, Albert Clusella, ha enumerat alguns dels reptes que té Moià com la millora de diversos carrers i les tres zones industrials pel que fa a l'asfaltat, serveis, llum, fibra òptica o clavegueram, així com la necessitat de poder disposar de més terrenys per les empreses que vulguin créixer o instal·lar-se al municipi. Clusella ha lamentat que aquest anys no s'hagin pogut fer inversions o millores tret d'actuacions com el canvi de l'enllumenat per lets de baix consum.

Precisament la situació dels tres polígons industrials ha estat plantejada en el torn de preguntes fetes per alguns veïns, coneixedors de la situació d'una empresa alimentària es planteja marxar de Moià per les mancances del polígon en la que està ubicada.
Arxivat a