Anna Gabriel fa una crida a la participació en la consulta de diumenge a Monistrol de Calders

La diputada cupaire assegura que "el que impulsa la CUP a nivell local fa por perquè toca privilegis i canvia polítiques molt instaurades"

Mar Martí/ACN
16 de setembre del 2016
Actualitzat el 17 de setembre a les 12:01h
La diputada de la CUP Anna Gabriel, acompanyada per l'exalcalde de Monistrol de Calders Ramon Vancells i Julià de Jodar
La diputada de la CUP Anna Gabriel, acompanyada per l'exalcalde de Monistrol de Calders Ramon Vancells i Julià de Jodar | Mar Martí
La diputada de la CUP Anna Gabriel ha donat suport aquest divendres a la consulta ciutadana que se celebrarà quest diumenge a Monistrol de Calders amb la pregunta: "Quin és el govern que prefereixes per a Monistrol?". El procés participatiu arriba dos mesos després que CiU i MDI-ERC impulsessin una moció de censura contra la CUP i fessin fora a l'alcalde cupaire Ramon Vancells. Gabriel ha lamentat que els dos partits que ara govern al municipi no hagin donat suport a la celebració de la consulta i considera que "el que impulsa la CUP a nivell local inquieta i fa por perquè toca privilegis i canvia polítiques que estan molt instaurades". La diputada veu "inaudit" que una formació política "convidi la gent a no expressar-se a les urnes" i ha assegurat que "negar la consulta no és negar res a la CUP, sinó negar el dret a que s'expressi la gent".

Gabriel ha defensat la consulta popular que l'agrupació local de la CUP a Monistrol de Calders ha organitzat aquest diumenge per mesurar l'opinió dels veïns dos mesos després de la moció de censura que va fer fora la CUP de l'alcaldia. Amb una pregunta i resposta clara: 'Quin és el govern que prefereixes per a Monistrol? CUP, PDC+MDI o Altres', la CUP vol copsar quina és l'opinió de la ciutadania i si segueixen mantenint el mateix suport que van rebre a les passades eleccions municipals, quan es van quedar a un vot de la majoria. En paraules de l'exalcalde Ramon Vancells, la consulta servirà "per veure si aquesta sensació que la moció va ser una tupinada i un cop d'estat és real o no". 

Tant Gabriel com Vancells s'han mostrat especialment crítics amb el fet que els dos partits que ara governen (CiU i MDI-ERC) s'hagin oposat a la celebració de la consulta. De fet, la diputada cupaire considera que "negar la consulta no és només un atac a la CUP, sinó a tota la població" i ha manifestat que tots dos partits "tenen por a l'aval popular, perquè la sensació és que no el tenen". Gabriel veu "inaudit" que una formació política d'un règim democràtic "convidi a la gent a no expressar-se a les urnes". "Mentre la CUP opta per instruments que donen la veu al poble, altres opten per mocions de censura", ha lamentat Gabriel. Tot i no haver-se aconseguit tirar endavant la consulta des de l'Ajuntament, el partit considera que el simple fet que se celebri ja és una victòria. 

La diputada cupaire ha avalat la tesi de la CUP de Monistrol de Calders, que considera que no hi havia prou raons de pes a nivell local per organitzar la moció de censura i que, per tant, al darrere hi havia motius de política nacional com la no aprovació dels pressupostos al Parlament per part de la CUP. Tot i que Gabriel ha deixat clar que tant CiU com ERC van negar aquesta tesi, la diputada ha expressat que "no costava massa lligar-ho i pensar que no només se'ns volia liquidar i arraconar en l'àmbit parlamentari, sinó també se'ns volia fer fora de les alcaldies". 

D'altra banda, Gabriel també creu que la moció de censura que ha desplaçat la CUP de l'alcaldia de Monistrol de Calders també es deu al fet que els cupaires volien tirar endavant projectes que "devien fer nosa i molestar". De fet, la diputada cupaire considera que "deuen fer por algunes de les polítiques que despleguem als Ajuntaments on governa la CUP" i creu que "allà on no hi ha una majoria prou consolidada per fer front a una moció de censura, la resposta és fer-nos fora perquè allò que impulsa la CUP a nivell local fa por i inquieta". 

Una còpia del 9-N

L'exalcalde Ramon Vancells ha explicat durant la roda de premsa d'aquest divendres que la consulta ciutadana serà una "còpia del 9-N" en relació als sistema que es farà servir i, per tant, no veu cap motiu perquè CiU i ERC no hi participin "si en el seu moment van beneir la consulta". En aquest sentit, Vancells ha lamentat que el procés s'hagi hagut d'organitzar "en precari" per no comptar amb el suport del consistori i considera que això "obliga a fer un sobreesforç als veïns de Monistrol".

Pel que fa a la lectura dels resultats, Vancells ha dit que no tindran tant en compte la participació que hi hagi, sinó el nombre de vots que rebi la seva formació. "Si rebem un nombre de suports similar al que vam tenir a les eleccions municipals, la moció caurà pel seu propi pes", ha dit l'exalcalde de la CUP. A més, Vancells ha afegit que els resultats de diumenge "determinaran si fem una oposició col·laborativa o no". 

La consulta de diumenge es realitzarà a l'aire lliure i es muntarà una única mesa davant de l'ajuntament de la localitat. Podran votar els majors de 18 anys –com en qualsevol eleccions- de nou del matí a vuit del vespre. En total, s'han organitzat cinc torns de tres persones perquè es vagin rellevant al llarg del dia. Segons ha explicat Vancells, també hi haurà la supervisió de diversos observadors, que al final de la jornada faran un informe. Els cens de Monistrol de Calders en les passades eleccions municipals va ser de 569 persones. En aquelles eleccions, la CUP va rebre 193 vots, CiU 119 i MDI-ERC un total de 98.