Rajadell i Sant Joan acolliran espectacles de la 44a edició del festival Adifolk

Companyies d'El Salvador, Perú i Xile visitaran els municipis bagencs per donar a conèixer la cultura i el folklore dels seus països

El Ballet Folklórico Nacional de El Salvador farà parada a Sant Joan de Vilatorrada
El Ballet Folklórico Nacional de El Salvador farà parada a Sant Joan de Vilatorrada | Eunice Echeverría
Redacció
15 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:05h
Rajadell i Sant Joan de Vilatorrada són dos dels dotze pobles escollits, enguany, per participar en el 44è Festival Adifolk. Es tracta d'un festival de divulgació folkròrica que va néixer l'any 1972 amb l'objectiu de donar a conèixer danses populars d'altres pobles i països al territori català. Està organitzat per l'Associació per a la Difusió del Folklore, una entitat de serveis sense ànim de lucre formada per persones vinculades estretament amb la cultura catalana.

Al llarg de les 43 edicions, en l'Adifolk hi han participat més de 250 grups d'un total de 76 països i set comunitats autònomes. Els marcs escollits per a les diferents actuacions són molt diversos, van des de places públiques, a pavellons municipals, passant per teatres i casals.

Els grups folklòrics que es conviden a participar en les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya viatgen amb la voluntat de donar a conèixer la seva cultura, la música i el folklore dels seus països als habitants de les poblacions que els acullen alhora que ofereixen la possibilitat als grups de dansa autòctons de programar espectacles conjunts i en alguns casos viatjar als seus països en règim d'intercanvi cultural.

En aquesta edició, els municipis bagencs de Rajadell i Sant Joan de Vilatorrada acolliran, respectivament, la "Compañía de música i danza Araycus", de Xile (Rajadell) i el "Ballet Internacional de Danzantes de Tijeras", del Perú, i el "Ballet Folkrórico Nacional", d'El Salvador (Sant Joan).

Els tres espectacles es duran a terme aquest diumenge, 18 de setembre. En el cas de Rajadell, la companyia xilena actuarà, a les set de la tarda a la Plaça de l'Església. Pel que fa a Sant Joan de Vilatorrada, els conjunts d'El Salvador i Perú ensenyaran el seu folklore a dos quarts de vuit del vespre a la Sala de Cultura Cal Gallifa.

Els convidats

La "Compañía de música i danza Araycus", vinguda de Xile, té a l'esquena més de 15 anys d'història. El grup es constitueix per difondre la valuosa cultura tradicional xilena i llatinoamericana a través de l'art de la dansa i la música.

En tots aquests anys de trajectòria han participat en innumerables presentacions, on destaquen pel seu rigor en el vestuari i en la interpretació, així com també en la creació de temes instrumentals i cançons, a més de la força i la passió dels seus integrants que fan d'aquest grup un conjunt amb segell propi, únic i creatiu.

Els membres del "Ballet Internacional de Danzantes de Tijeras", provinents del Perú, es van constituir per donar a conèixer les Tijeras, una dansa ritual religiosa que data del 7.000 a.C. i que té per objectiu adorar la mare terra i el déu del sol. El seu origen rau en el districte de Congalla, a la regió Anqara Sierra Central del Perú.

Juntament amb la cultura Tiahuanaco, és la dansa més antiga de Sud-Amèrica. El seu aprenentatge és hereditari, de generació en generació. També cal destacar que des del 16 d’octubre de 2010, aquesta dansa és reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per la seva banda, el "Ballet Folklórico Nacional de El Salvador" es va fundar el 3 de maig de 1977 al Instituto Salvadoreño de Turismo ISTU, amb l'objectiu fonamental de recuperació, promoció i difusió, així com també la protecció dels costums i les tradicions de El Salvador.

El 1978 el Ballet Folklórico Nacional és declarat "Atracción Turística" pel Govern de El  Salvador, en reconeixement al seu treball durant el desenvolupament del programa "Marimba Fiesta".

A nivell nacional ha recorregut tot el seu territori, presentant els seus espectacles als 14 departaments i per diferents esdeveniments, especialment per les festes patronals.

Durant la seva llarga trajectòria, han obtingut importants reconeixements per la seva qualitat tècnica i artística, a més de continuar recuperant i donant a conèixer la realitat cultural del país.