Quaranta-cinc entitats participen a l'ofrena floral a l'estelada per la Diada de Manresa

Com en els darrer dos anys, ni el PSC ni Ciutadans no han participat a l'acte que se celebra a la plaça Onze de Setembre

Representants de CDC, ERC i la CUP fan l'ofrena floral en nom de l'Ajuntament
Representants de CDC, ERC i la CUP fan l'ofrena floral en nom de l'Ajuntament | AjM
Redacció
11 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:59h
Representants de les forces sobiranistes de l'Ajuntament de Manresa, CDC, ERC i la CUP, i membres de 45 entitats de Manresa han fet aquest diumenge la tradicional ofrena floral amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya a la plaça Onze de Setembre davant la presència d'autoritats i molts curiosos que no s'han volgut perdre l'acte. Com és tradicional en els darrers anys, des que al pal hi oneja l'estelada en comptes de la Senyera, ni PSC ni Ciutadanas no han estat presents a l'ofrena. Per contra, entre les organitzacions que hi han participat sí que hi han estat ICV, EUiA i Solidaritat. Democràcia Municipal, tot i donar suport a l'ofrena, no hi ha pogut ser present.

Pel fet que Manresa forma part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i per acord de Ple de 18 de juliol de 2013, la simbologia serà presidida per una bandera estelada. L'acte s'ha iniciat amb Ball d'Homenatge ala Diada de Catalunya.

Tot seguit, ha pres la paraula Jordi Corrons, president d'Òmnium Bages, que ha glossat la significació de la Diada. Per a Corrons, la Diada no significa commemorar una derrota, sinó fer un homenatge "als que van lluitar i defensar els drets, les lleis i les llibertats de tot un poble". Per a ell, avui també "defensem aquests drets, lleis i llibertats davant d'un sistema també absolutista, com aquella monarquia borbònica, que funciona a cop de decret llei de de sentències judicials". El president d'Òmnium considera "inacceptable" que el govern espanyol aturi lleis com la que fa referència a la pobresa energètica, i ha recordat que "el 80% dels catalans volem poder decidir quin país volem, però l'estat espanyol ens impedeix prendre la decisió". Per això ha animat a assistir als actes d'avui, molt singularment a les manifestacions d'aquesta tarda a diversos punts del país, per "sortir en defensar de les institucions. No ens cal demanar permís per dir alt i fort que som sobirans i que tenim dret a prendre les nostres decisions".

L'acte ha continuat amb el parlament de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, qui ha afirmat que la ciutadania surt avui al carrer en representació d'una majoria social que vol decidir el futur del país, i ha demanat sobretot "unitat" per fer front el "dret legítim i democràtic de triar el camí que decidim per al nostre poble". Junyent ha afirmat que "l'estat està paralitzat i alhora ens discuteix el nostre dret a decidir". Per aquest motiu, ha animat també la ciutadania a concentrar-se i ha recordat que "som al costat del govern i el Parlament en cadascuna de de les decisions que prenguin per fer realitat l'anhel de llibertat d'aquest poble". L'alcalde ha recordat també que Manresa, ciutat que el 1892 va ser escenari "de la primera gran demostració del catalanisme polític, ha de recordar tota aquella gent que, al llarg de la seva història, ens permès arribar fins aquí amb la seva lluita, el seu treball, la seva persistència, la seva aportació ideològica o fins i tot la seva vida. No podem defallir i el nostre millor homenatge serà continuar lluitant per decidir democràticament el nostre futur com a país".

L'acte ha estat conduït per la periodista Pilar Goñi i ha comptat amb la presència de la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Laura Vilagrà, i del president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas.

A l'acte també hi ha hagut l'actuació de Pau Codina de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages, que ha fet el Ball d'Homenatge, una dansa sòbria creada pel coreògraf Joan Serra i el músic Jaume Arnella, amb l'objectiu de manifestar el reconeixement a persones i institucions i per donar la benvinguda.

El Cant del l'Himne Nacional de Catalunya ha anat a càrrec de les diferents corals de Manresa: Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà, dirigides per Mireia Subirana, i amb Montserrat Lladó al teclat. L'acte s'ha tancat amb el ball de la sardana La Santa Espina, amb la col·laboració de sardanistes del Grup Sardanista Dintre del Bosc i del Grup Sardanista Nova Crida.