Gabriel, Delgado i Venturós insisteixen en la necessitat d'eixamplar l'independentisme per l'esquerra

La plana de l'Om acull el primer dels actes convocats a Manresa amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya amb un debat organitzat per l'esquerra independentista

La plana de l'Om s'ha omplert per seguir el debat entre Gabriel, Delgado i Venturós
La plana de l'Om s'ha omplert per seguir el debat entre Gabriel, Delgado i Venturós | Pere Fontanals
10 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:15h
Els actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya han començat a Manresa aquest dissabte amb una taula rodona a càrrec d'Anna Gabriel, Manuel Delgado i Montse Venturós organitzada pels col·lectius i formacions de l'esquerra independentista de la ciutat.

Amb unes dues-centes persones entre el públic, entre els que hi havia republicans, com la primera tinent d'alcalde de Manresa, Mireia Estefanell, i convergents, com l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, en un dia calorós, i encara més al punt de les 12 del migdia, la plana de l'Om ha acollit, amb puntualitat manresana, o sigui, amb un endarreriment de prop de mitja hora, un debat sobre la independència i la desobediència, amb el punt d'incorrecció política que se li suposa als ponents que no ha deixat a ningú indiferent.

La diputada sallentina de la CUP, Anna Gabriel, ha insistit en la necessitat d'una activació popular permanent per forçar els polítics a no afluixar en les seves reivindicacions i evitar sollucions negociades a la baixa. Així mateix, Gabriel també ha insistit en la necessitat de fer un referèndum -no una consulta ni un procés participatiu- que sigui vinculant i que legitimi "a ulls nostres i de tothom" una hipotètica majoria independentista al Principat. Finalment, ha reivindicat la possibilitat de debatre amb altres forces independentistes "sense que auixò vulgui dir que volem torpedinar el procés".

Manuel Delgado ha deixat entreveure la seva vesant més antropològica amb referències a Spinoza i Maquiavel, per després, un cop espantat el públic, rectificar i entrar en el debat de la necessitat d'eixamplar l'independentisme. "Quan passen coses s'han d'aprofitar, i jo que mai m'havia definit com a independentista, crec que s'ha d'aprofitar aquest camí per canviar la situació actual". "No tenim altra cosa més important a fer que la de liar-la de  de tant en tant", ha sentenciat. Delgado, que ha convidat a Podem i a les altres forces socialistes i comunistes a afegir-se a la lluita, s'ha mostrat crític amb Espanya: "Ara sembla que davant tinguem els interessos econòmics i polítics, però a mida que el tema català es tensi més i més, comprovarem que qui tenim al davant és el feixisme".

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha clos els parlaments posant sobre la taula que els moviments d'unitat popular tenen els ajuntaments com a primer i més proper òrgan institucional. També ha convingut a recordar que amb el procés s'ha perdut de vista la realitat dels Països Catalans i que aquesta realitat s'ha de recuperar.

Després d'un breu torn de paraules des del public, Cesk Freixas ha cantat diversos temes mentre els organitzadors servien un vermut entre els assistents.