El Castell de Cardona viu un concorregut 50è aniversari de la Festa Major

La celebració coincidia, també, amb el 40è aniversari del Parador Nacional

Concert dels quatre Cors Salats al Temple del Castell de Cardona
Concert dels quatre Cors Salats al Temple del Castell de Cardona | Coral Cardonina
Redacció
05 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:05h
Aquest diumenge, Cardona ha commemorat el 50è aniversari de l'inici de la Festa Major que anualment se celebra en honor a Sant Ramon al Castell. Una data que, enguany, també coincidia amb el quarantè aniversari de la inauguració del Parador Nacional de Cardona. 

La celebració matinal va comptar amb un ofici solemne a la col·legiata de Sant Vicenç, celebrat pel bisbe de Solsona, els mercedaris del Santuari de Sant Ramon i el rector de Cardona. La Coral Cardonina, fidel a aquesta cita anual des dels seus orígens, va solemnitzar la cerimònia amb els seus cants, mentre que els Trabucaires de Sant Ramon van fer el seu tradicional galeig a l'entrada i a la sortida. Al migdia, el Parador Nacional de Cardona va oferir als participants un copiós refrigeri amb un pastís d'aniversari inclòs. 

A la tarda, el temple del Castell va acollir un concert a càrrec de quatre cors històrics de la comarca, tots ells amb el denominador comú de la sal que abunda a les entranyes dels seus municipis: la coral Nova Harmonia de Sallent, La Romança de Callús, la Societat Coral La Llanterna de Súria i l'amfitriona Coral Cardonina. Plegats van interpretar un ambiciós i variat programa integrat per una vintena de cants, entre els quals va poder escoltar-se la recuperació de la sardana Invocació al Castell, composta amb motiu de les primeres eleccions autonòmiques catalanes després del franquisme, l'any 1980, per Mn. Josep M. Casafont a partir d'uns versos del poeta local Miquel Riu i Alaudí.

Entre l'auditori que omplia la nau de la canònica romànica s'hi comptaven els quatre alcaldes dels municipis bagencs de cadascuna de les entitats musicals participants: David Saldoni (Sallent), Joan Badia (Callús), Josep Maria Canudas (Súria) i Ferran Estruch (Cardona). El concert va culminar amb la interpretació d'un cànon que Francesc Vila va dedicar al municipi cardoní, corejat també per tot el públic assistent. 

En acabat l'exitós concert va tenir lloc una concorreguda audició de sardanes al Pati Ducal del Castell, a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Durant el transcurs de l'audició es va estrenar la sardana Els Cossos Sants, composta pel músic cardoní Xavier Ventosa i Molner en motiu del 75è aniversari de la recuperació de les relíquies dels Sants Màrtirs de Cardona.
Arxivat a