La Guia es reivindica com a «Barri viu» contra els desnonaments i el seu enderrocament

La ferroviària ADIF ha començat a tramitar denuncies contra veïns que han ocupat pisos en un barri que, segons el POUM de Manresa, ha de desaparèixer en els propers anys

29 d'agost del 2016
Actualitzat el 06 de setembre a les 18:14h
El barri de la Guia, des de l'entrada sud de Manresa, amb la Seu al fons i les vies de tren a sota
El barri de la Guia, des de l'entrada sud de Manresa, amb la Seu al fons i les vies de tren a sota | Pere Fontanals
Els veïns de la Guia comencen a mobilitzar-se després que aquest agost hagin arribat a diversos veïns del barri la denúncia que ha tramitat ADIF, la propietària de tots els immobles, per a procedir al seu desnonament. Cal recordar, a més a més, que el POUM de Manresa preveu el seu enderrocament, per motius paisatgístics i de llunyania a l'hora d'oferir serveis.

El barri de la Guia, construït per la companyia estatal ferroviària a finals dels 40 per donar allotjament als seus treballadors, es troba actualment en una cruïlla de deixadesa i interessos turístics. Per una part, ADIF no feia cap mena de manteniment ni tenia interès en tornar a llogar els pisos que quedaven buits, i per l'altra, l'Ajuntament de Manresa esperava la seva degradació per enderrocar un barri que, paisatgísticament, queda enmig del triangle icònic de l'entrada per a la Manresa 2022, o sigui, entre el Pont Vell, la Seu i la Cova.

La companyia va deixar d'invertir a la Guia, i els habitatges que anaven quedant buits s'abandonaven a la seva sort sense cap tipus de manteniment, i sense tornar-los a posar en el mercat de lloguer. Tant va ser així que l'any 2012 els veïns e la Guia varen aparèixer en un article de La Vanguardia denunciaven la falta d'inversió i demanaven que s'habitessin els pisos que havien quedat buits. La precarietat de la situació laboral i d'habitatge va fer que algunes persones ocupessin immobles buits al barri, i entre aquests i els veïns de sempre van fer tasques de rehabilitació als habitatges. Poc després, ADIF va posar algun pis a lloguer, ja a preu normal. Aquests ziga-zagues han portat a que, actualment, als 58 pisos del barri hi hagi tres perfils d'inquilins: els que hi són des del principi amb una renda de lloguer vitalícia molt baixa, els nous llogaters amb una renda de mercat, i els que van ocupar els habitatges.

Aquest últim grup de veïns ha començat a rebre aquest mes d'agost les denúncies d'ADIF per al seu desnonament i, juntament a la resta d'inquilins, s'han organitzat per fer unes festes reivindicatives al barri els propers 24 i 25 de setembre. En un díptic que han repartit a diversos punts de la Festa Major i de la FMA, els veïns denuncien que "les intencions del govern municipal són fer desaparèixer el barri, i les intencions d'ADIF són mantenir-lo degradat, desnonant i cedint alguns lloguers irregulars que els desentenguin de tasques de rehabilitació i que puguin desnonar amb facilitat en qualsevol moment".