La FMA diu adéu a la seva 25a edició posant de manifest la importància del poder popular

La darrera nit de l'Alternativa va començar amb la ja tradicional crema de la falla i amb un parlament dels membres de la PAHC

La FMA va fer la tradicional crema de la falla en el marc dels actes de cloenda
La FMA va fer la tradicional crema de la falla en el marc dels actes de cloenda | Aina Font Torra
29 d'agost del 2016
Actualitzat a les 15:50h
Centenars de persones es van reunir, aquest diumenge al vespre, a la plaça Puigmercadal per acomiadar la vint-i-cinquena edició de la Festa Major Alternativa. Com cada any, l'Alternativa gira al voltant d'un eix temàtic que serveix per perfilar les activitats que es duran a terme en el transcurs dels quatre dies de festa. Enguany el tema escollit ha estat la importància de l'autogestió. Una autogestió que es basa, sobretot, en la construcció d'estructures de poder popular o de vida en comunitat al marge de les institucions. Per aquest motiu, doncs, la falla que es va construir i que ha presidit tots els dies de FMA ha estat la figura d'un puny alçat.

Abans, però, de cremar la falla d'aquest any, el grup de bastoners Manrússia Van Del Pal va oferir un espectacle molt aplaudit, acompanyat de música tradicional en directe. Després d'això, la colla de diables La Gatzara va coreografiar un xou de pirotècnia que va acabar amb el ritme i l'energia dels Batrakes, els quals no van parar de ballar i percussionar temes animats fins que el so d'una traca va albirar el començament de la crema de la falla.

Després que l'enorme puny alçat situat a la banda dreta de l'escenari de la Puigmercadal quedés reduït a flames i fos apagat per un parell de bombers voluntaris, una quinzena de membres de la PAHC van posar-se, en fila, dalt de l'escenari, deixant que una noia es fes la propietària del micro i comencés a parlar. "Volem donar les gràcies a tots els col·lectius que formen part de la FMA, perquè si hi ha una PAHC a Manresa és gràcies a la tradició de lluitadores a la ciutat", va dir, tot posant de manifest la feina diària que fa aquest col·lectiu per donar suport a persones i a famílies que "lluitem per una vida digna", va afegir. "No volem sobreviure; volem viure", va continuar. Finalment va acabar dient que "som les invisibles, som les pobres, som les sense papers, les sense sostre, les sense aigua, les valentes, les imparables... És per això que ens veurem els carrers i ajuntant les nostres mans farem tremolar el món dels qui governen per ensenyar-los el món que portem dins els nostres cors". Aplaudiments i xiulets que van donar pas al crit típic de les PAH de tot arreu: "Sí se puede!", i que també van fer animar a més d'una persona a manifestar el seu rebuig cap el capitalisme ("A, anti, anticapitalisme").

Un cop acabat el parlament, la nit va continuar amb un concert de punk de la mà de la banda Kop, que va seguir amb un altre espectacle musical de la mà de la banda de reggaeton feminista Tremenda Jauría i que, finalment, va acabar amb les cançons punxades de la mà del Dj Ballugas.