Provoquen talls intermitents a la C-55 per protestar contra el possible tancament d'Ercros

Els treballadors continuaran amb les mobilitzacions fins que aconsegueixin un posicionament oficial per part de l'empresa

Pla general del primer tall de circulació que han provocat una vuitantena de persones aquest diumenge a Cardona
Pla general del primer tall de circulació que han provocat una vuitantena de persones aquest diumenge a Cardona | Laura Busquets
Laura Busquets
28 d'agost del 2016
Actualitzat a les 22:53h
Una vuitantena de persones ha provocat talls intermitents a la C-55 a Cardona aquest diumenge a la tarda com a protesta pel possible tancament de la planta de sal d'Ercros. El grup, format per treballadors, veïns i també per l'alcalde del municipi, ha iniciat la concentració amb un tall al quilòmetre 59 que ha durat vint minuts i ha provocat llargues cues a la via, sobretot en sentit sud. El representant sindical, Josep Maria Peña, ha assegurat que les mobilitzacions continuaran fins que l'empresa es pronunciï, ja que tot i que els treballadors han exigit per carta un posicionament oficial sobre la qüestió, la companyia encara no s'ha manifestat sobre el possible tancament. Per la seva banda, el batlle del municipi, Ferran Estruch, ha exigit "responsabilitats mediambientals" a l'empresa i a la Generalitat per acabar amb els residus salins al municipi.

Aquesta és la segona protesta que organitzen els treballadors d'Ercros a Cardona després que la direcció de l'empresa deixés entreveure el passat mes de juny la seva intenció de marxar de la població bagenca a finals del 2017. La primera va ser una marxa lenta de vehicles entre Sallent i Cardona. El representant sindical, Josep Maria Peña, ha assegurat que seguiran amb les protestes fins que Ercros faci oficial una postura. "Fa dos mesos i mig des de la reunió i seguim igual des del dia que ens van comunicar que les possibilitats que la planta de Cardona continués en funcionament eren minses", ha explicat.

A banda del perjudici social que comportaria el tancament (35 llocs de treball directes), si la planta abaixa la persiana els quatre milions de tones de runam que hi ha es quedarien a Cardona. Segons Peña, "la manera més barata possible per desfer-se del runam salí és que Ercros segueixi amb l'explotació". Si no se n'encarrega Ercros, "l'administració hauria de desembutxacar molts més diners que la inversió que ha de fer la companyia". El líder sindical també ha volgut posar l'accent en el fet que Ercros ha obtingut 20 MEUR de benefici només en el primer semestre de l'any. 

Segons Peña, les especulacions sobre el possible tancament de la planta de Cardona demostren que tot i que Ercros s'abanderi en la defensa del medi ambient, "ens demostra que en el moment que una cosa deixa d ser rentable, ja no els interessa el medi ambient".

Per la seva banda, el batlle del municipi, Ferran Estruch, a banda de donar suport als treballadors de la planta per l'impacte "importantíssim" que podria tenir el seu tancament, ha insistit en la vessant mediambiental. L'alcalde ha explicat que el que està fent Ercros a Cardona és reciclar els residus salins. Per això, a banda d la responsabilitat social amb els treballadors, "també hi ha una responsabilitat mediambiental que ha d'assumir Ercros, que són els hereus de l'antiga explotació de potassa de Cardona i són ells els que van generat els residus". "Ells han d'acabar de treure els runams salins com passa a tot arreu o donar-hi una altra solució", ha afegit. El batlle també ha recordat a la Generalitat que té "la obligació" d'exigir a Ercros que tregui el runam i, de no ser així, aportar alguna solució.

Segons el batlle, Cardona es troba una mica "desemparada" perquè fa temps que el municipi reclama que se l'inclogui en el Pla general de la mineria. Segons Estruch, Cardona "ha fet els deures". Dels disset milions de tones de residus salins que tenia el municipi, ara només en queden quatre i mig. "No pot ser que a Cardona ens tornin a deixar de banda", ha lamentat. "Hem fet una gestió impecable i ara que s'està posant per escrit com resoldre els problemes a altres municipis miners, no pot ser que ens deixin a mig fer", ha destacat. L'alcalde ha assenyalat que Cardona "no ho admetrà", i "farem tota la pressió social, política i jurídica que estigui a les nostres mans per impedir-ho". 

Els treballadors creuen que hi hauria un altre factor que podria portar l'empresa a voler abandonar la planta. Actualment, Ercros Cardona produeix 400.000 tones de sal, però properament, amb una important baixada de la demanda per part d'un dels compradors, la producció se situaria a les 150.000 tones anuals. Segons Andrés Raja, un altre dels líders sindicals de la planta, la baixa demanda podria fer que Ercros hagi optat "per comprar la sal abans que produir-la". Un dels possibles proveïdors d'aquesta nova sal podria ser la que es començarà a produir a Iberpotash a finals d'any. Tot i això, la multinacional bagenca ja ha negat aquest extrem. 

Un altre dels delegats sindicals, José Antonio Valverde, ha explicat que encara que l'empresa no s'hagi posicionat oficialment, extraoficialment la companyia ja els ha fet saber la seva intenció de comprar la sal "a Súria o a qualsevol lloc on produeixin sal vacuum, a Polònia, per exemple". Valverde ha admès que pel que fa a la qualitat de la sal, amb la varietat 'vacuum 'no poden competir.
Arxivat a