Manresa recorda Josep Maria Planes en el 80è aniversari del seu assassinat

Les entitats impulsores de l'Any Planes han organitzat una visita guiada per diversos punts de la ciutat amb la figura del periodista com a protagonista

Un grup de persones seguint l'itinerari dedicat a Josep Maria Planes i a l'oci manresà durant el segle XX
Un grup de persones seguint l'itinerari dedicat a Josep Maria Planes i a l'oci manresà durant el segle XX | AFT
25 d'agost del 2016
Actualitzat a les 8:58h
El passat mes de maig diverses entitats manresanes van manifestar la seva voluntat d'aconseguir que el periodista Josep Maria Planes fos distingit amb el reconeixement de Manresà Il·lustre per part de l'ajuntament de la ciutat. 

Aquest prodigi de l'escriptura, nascut a Manresa el 31 de gener de l'any 1907, va morir assassinat en mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica) quan només tenia vint-i-nou anys. Malgrat la seva defunció prematura, va tenir un paper molt important en el món del periodisme esdevenint un dels màxims impulsors del periodisme d'investigació. Va col·laborar escrivint en prestigiosos setmanaris de l'època i, fins i tot, va ser el pare d'un total de quatre obres de teatre, totes elles estrenades a Barcelona.  

Amb la ferma convicció que "Planes no ha estat reconegut com es mereix", les associacions involucrades en la reafirmació del manresà com un dels millors periodistes de la història de Catalunya, van decidir celebrar l'Any Planes amb un seguit d'activitats que van començar el 2 de juny i que no s'acabaran fins el mes de juny de l'any que ve. En el marc de la Festa Major d'enguany, i justament el dia del vuitantè aniversari del seu assassinat, s'ha dut a terme una visita guiada dins el cicle "Visites a la Manresa Desconeguda", que ja fa anys que gaudeix d'un gran renom.

"L'oci nocturn a primers del segle XX, de la mà de Josep Maria Planes"

L'itinerari, que s'ha dut a terme aquest dimecres, s'anomena "L'oci nocturn a primers del segle XX, de la mà de Josep Maria Planes". Les visites han començat una mica abans de les cinc de la tarda i s'han acabat a dos quarts de nou del vespre, i el volum de gent que s'ha apropat a seguir-les ha superat amb escreix les tres-centes persones, una xifra bastant semblant a les rutes dutes a terme tant dilluns ("Esglésies enderrocades. Escenaris de la destrucció del patrimoni durant la Guerra Civil"), com dimarts ("L'Institut Lluís de Peguera").

Sortint de la Plaça Sant Domènec, els assistents a l'activitat s'han dirigit, en grups de trenta persones, fins a la plaça Fius i Palà. Allà, els esperava l'historiador Joaquim Aloy, gran coneixedor de la vida i l'obra de Planes, que ha explicat, de manera amena i entenedora, la seva trajectòria com a periodista i la seva precipitada mort a mans de la FAI. "Ell va ser un periodista molt compromès i un dels únics que es va atrevir a plantar cara a l'organització anarquista que finalment el va matar", ha explicat Aloy, tot llegint el darrer tros de l'últim article que l'escriptor manresà va publicar al setmanari "La Publicitat", just abans que esclatés la Guerra Civil Espanyola: "El qui en aquestes hores greus no estigui d'una manera decidida al costat de la Generalitat, és un traïdor. Un traïdor al qual li exigirem comptes. Ara més que mai: Visca Catalunya! Visca la República!".

Després d'això, l'itinerari ha seguit fins al carrer de la Canal número 26, casa natal del protagonista de la visita, construïda l'any 1899 per l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsa, que encara conté molts trets característics del modernisme. Un exemple en són les baranes de ferro fos que encara es conserven.

Seguidament, i per fer honor al títol de la visita guiada ("Oci nocturn"), els visitants han fet parada al Jardí de l'Ateneu i al carrer de les Piques, dos punts en els quals, durant el segle XX, s'hi van establir la majoria de cafès, teatres, pensions, tavernes i prostíbuls a causa de la proximitat que hi havia amb l'estació de tren. Durant aquesta parada, s'han llegit diversos articles que Planes va escriure sobre la vida nocturna a Barcelona i que va recollir en el llibre "Les nits a Barcelona", publicat l'any 1931.

Finalment, la visita ha clos al Cor de Sant Josep, local en el qual, actualment, hi assagen els membres del Grup Sardanista Dintre del Bosc, però que antigament havia estat el Casino de Manresa; el teatre Novedades, i la Societat Coral de Sant Josep, promoguda pels jesuïtes. 

Els visitants han pogut prendre un refrigeri i gaudir d'un ball, pensat per a l'ocasió, a càrrec dels dansaires de la Innocentada de Manresa de l'Agrupació Cultural del Bages.