Es compleixen 30 anys de l'incendi de Montserrat

Sis incendis van cremar la zona entre el 7 i el 18 d’agost del 1986

Redacció
19 d'agost del 2016
Actualitzat a les 19:01h
Un dels monjos resguardant la imatge de La Moreneta
Un dels monjos resguardant la imatge de La Moreneta | Josep Maria Montaner
Aquest 2016 es compleixen 30 anys dels incendis que van afectar el Massís de Montserrat del 7 fins al 18 d'agost del 1986. En total, van ser fins a sis focs que van ocasionar un total de 3.216 hectàrees cremades i un 41% de l'espai protegit, probablement provocats de manera intencionada. Bona part de la vegetació de la muntanya va quedar destruïda i es va posar en perill el monestir, que va estar incomunicat durant hores, amb unes 1.000 persones a l'interior.

Finalment, el monestir no va patir danys importants, els escolanets van poder ser evacuats i la muntanya de Montserrat va poder ser recuperada. Amb tot, aquest fet va quedar gravat a la memòria dels catalans, que veien com es cremava un dels símbols de la seva pàtria sense poder fer-hi res.

Trenta anys després, ens queden les fotografies d'aquell succés i el record del patiment que el foc va causar. Avui, aprofitant el Dia Internacional de la Fotografia, recordem aquells fets amb una imatge de Josep Maria Montaner que va guanyar el concurs FOTOPRESS de l'any 1987, i que mostra a un dels monjos de Montserrat sostenint la imatge de la Moreneta per salvaguarda-la del foc.
 

Galeria de fotos de Josep Maria Montaner de l'incendi de Montserrat del 1986 (NacióFotos)

Portada d'un exemplar de La Vanguardia durant els incendis. Foto: Hemeroteca de La Vanguardia