La versatilitat del Cor Saint Bride's de Londres impressiona Montserrat

La coral interpreta en el marc del Festival Internacional d'Orgue un "Evensong", ofici de Vespres i Completes

El Bride's Choir de Londres en la seva actuació a la Basílica de Montserrat
El Bride's Choir de Londres en la seva actuació a la Basílica de Montserrat | J. Pérez
ACN
14 d'agost del 2016
Actualitzat a les 10:10h
Un acurat i versàtil repertori de polifonia anglesa clàssica i contemporània i peces d'orgue han omplert aquest dissabte a la nit la basílica de Montserrat amb el concert del Cor de l'església de Saint Bride's de Londres. Sota la direcció de Robert Jones i acompanyada a l'orgue per Matthew Morley, la coral ha interpretat un Evensong -ofici de Vespres i Completes-, en un concert que s'emmarca en la VIè Festival Internacional d'Orgue de Montserrat (FIOM). La formació està integrada per dotze cantants -vuit homes i quatre dones-, que representen la coral parroquial de l'Església de Saint Bride's, situada al cor de Londres, a Fleet Street, seu històrica de la premsa britànica, de manera que el temple és considera també "casa espiritual" dels periodistes. El cor participarà també de manera activa en la Missa Conventual del Monestir, aquest diumenge a les onze del matí. I demostraran la seva valentia cantant també en català amb la coral de Montserrat.

La música ocupa una part important en l'activitat de Saint Bride. Els cantants de la coral són professionals i complementen la seva agenda de concerts amb nombroses gravacions. Entre els seus enregistraments musicals, cal destacar la gravació dels motets de Bruckner i Brahms, així com els CD Music for the Christian Year i Angel Voices. El 2015, la coral va fer la primera gravació al Regne Unit de les obres de Jonathan Dove, The Far Theatricals of Day.

En declaracions a l'ACN, el monjo de Montserrat i director artístic del Festival Internacional d'Orgue de Montserrat (FIOM), el Pare Jordi-Agustí Piqué, assegura que el repertori que aborda al coral requereix per part dels cantants una "gran agilitat vocal" i una "gran habilitat de cant en conjunt", tenint en compte que també poden actuar de solistes. Pel que fa a l'orgue, el religiós assenyala que, a banda d'algunes peces en solitari, en el recital es pot percebre també un "diàleg" de l'instrument amb la coral.

El director actual del cor és Robert Jones, qui després de formar-se a la Trinity School, a Croydon, a la coral Christ Church d'Oxford, i ser, entre d'altres, responsable musical a la St. George's Chapel, a Windsor, i a la catedral de Westminster, l'any 1988 va fer realitat el somni d'entrar a formar part de la St. Brides's Choir. Reconeix la "valentia" en abordar estils i període musicals, tot i que ha apuntat que en el concert de Montserrat se centrarà en "música religiosa anglesa". Això sí, d'artistes diversos i d'un ampli espai de temps que va del segle XVI al s.XXI.

En una entrevista a l'ACN minuts abans del recital, Jones ha confirmat que aquest diumenge en la missa conventual de les onze la Saint Bride's actuarà de nou, i amb el cor de Montserrat també interpretarà alguna peça en llengua catalana. "La veritat és que no estem gaire familiaritzats amb el català", ha dit Jones amb timidesa i un marcat to irònic. "Ens ha costat pronunciar les 'e' i les 'a', però els monjos han estat de gran ajuda. Ells cantàvem i nosaltres repetíem", ha explicat. 

Per la seva banda, Matthew Morley, va estudiar orgue i clavicèmbal a la Royal Academy of Music amb Christopher Bowers-Broadbent i Virginia Black. Després de graduar-se va continuar els seus estudis com a pianista i l'any 1991 va incorporar-se a la St. Bride's Choir. A banda de tocar en els serveis religiosos l'imponent orgue Compton, Morley és el responsable de la St. Bride's Orchestra i del segell discogràfic creat per editar els enregistraments de la coral.

La coral es fa fundar l'any 1957 coincidint amb la dedicació del temple, reconstruït després del bombardeig contra la ciutat durant la Segona Guerra Mundial. Però l'església ja va patir anteriorment una decisiva reconstrucció a finals del segle XVII, quan va ser víctima del Gran Incendi de Londres del 1666. L'obra va anar a càrrec del prestigiós arquitecte Christopher Wren, referent a la capital britànica i dissenyador d'alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat, com la veïna Catedral de St Paul. De fet, l'església de Saint Bride –nom d'origen irlandès derivat de Bridget o Brígida-, és la segona més alta de la ciutat, just darrera de a catedral amb l'enorme cúpula.

L'entrada al concert d'aquest vespre era lliure però els qui no s'ha pogut desplaçar fins a Montserrat l'han pogut seguir a través de la Xarxa de Comunicació Local, Montserrat Ràdio i Montserrat RTV. 

Un Festival que aposta per la innovació

Montserrat compta amb el seu festival de música des del 2011 per mostrar al gran públic les possibilitats del seu monumental orgue Blancafort, inaugurat el 25 d'abril de 2010. Patrocinat per l'Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, amb la col·laboració enguany de Reale Seguros, el Festival Internacional Orgue de Montserrat (FIOM) arriba enguany a la seva sisena edició mantenint intacta la seva voluntat de retre homenatge a la memòria del Pare Abat Cassià M. Just, organista i músic que va morir el 12 de març de 2008.

El contingut del certamen compta amb la direcció artística del Pare Jordi-Agustí Piqué i l'assessorament de l'organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del Pare Manel Gasch, majordom-administrador de l'Abadia de Montserrat. A banda de la presència, edició rere edició, de prestigiosos músics i intèrprets d'arreu del món, un dels trets que emfatitzen el caràcter internacional del FIOM és l'aposta per altres estils on l'orgue segueix tenint un paper important, però que va més enllà del repertori litúrgic. Entre els exemples, la versatilitat del Saint Bride's Choir i també el concert previst pel 10 de setembre en què l'orgue establirà un "diàleg" amb un saxofon. És la proposta dels germans italo-suïssos Faggioni presentaran un programa nou, suggerent i, sens dubte, innovador.

Per l'any vinent, el Pare Jordi-Agustí Piqué ha avançat que "farem un salt cap a l'Àsia" amb una possible actuació d'un organista procedent de Corea del Sud. "I coses de creació nova", ha afegit.