Interns de Lledoners visiten Manresa per preparar-se per a la sortida

"A la presó la visió és molt reduïda, amb els barrots, el pati i el mur. Feia molt temps que no veia aquesta amplitud", declara un dels presos

Un dels moments de la visita turística que quatre interns de Lledoners han fet aquest matí a Manresa
Un dels moments de la visita turística que quatre interns de Lledoners han fet aquest matí a Manresa | ACN
Redacció
28 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:50h
El Víctor fa catorze anys que viu tancat a la presó. Quan va entrar tan sols tenia 20 anys i ara està a punt de fer-ne 34. Durant tot aquest temps, la vida fora de la presó ha canviat, ara només li queda un any per sortir i s'ha d'enfrontar a les pors que li genera la reintroducció a la societat. Per preparar-se per aquest moment, el centre penitenciari de Lledoners ha organitzat aquest matí una visita turística per Manresa, quatre interns han recorregut els principals llocs d'interès de la ciutat com la plaça Major, la Seu o el carrer medieval del Balç. Segons han explicat, ha estat una oportunitat per "trencar la rutina, sortir i respirar aire pur". "A la presó, la visió és molt reduïda, només hi ha els barrots, el pati i els murs. Feia molt temps que no veia aquesta amplitud de mires", ha explicat el Víctor.

Durant tot el matí, els interns penitenciaris han visitat els llocs més emblemàtics de la ciutat de Manresa, la més pròxima a la presó de Lledoners. En aquesta ocasió, hi han participat quatre presos que es troben en règim ordinari i que ja han complert una part important de la seva condemna.

Un d'ells, el Carlos Ponce, ha explicat que el fet de sortir és una manera d'enfrontar-se a la realitat i veure's capaç de tornar a tenir contacte amb la societat. Per l'intern, la iniciativa "t'ajuda a acostumar-te al carrer, sortir tranquil i no tenir por a patir risc d'exclusió social".

Ponce ja es troba a la recta final de la seva condemna, ja fa set anys que està intern i ara li queden nou mesos per sortir. A la presó, treballa a la biblioteca i, sobretot, s'ha dedicat a millorar la seva tècnica com a dibuixant. Quan surti, li agradaria dedicar-se a fer tatuatges, però és conscient que segurament no podrà triar i que haurà d'adaptar-se a la realitat.

La setmana passada ell i el seu company Edgar Toldrà també van participar en una altra visita programada a Montserrat. En aquesta ocasió, van pujar caminant des de Monistrol fins al Monestir pel Camí de les Aigües. Segons Toldrà, l'experiència va ser "molt gratificant perquè fer coses com aquestes et permet deixar de fer voltes al cap i t'ajuda a sentir-te lliure". A més, per Toldrà la visita va ser una gran oportunitat per conèixer Montserrat, ja que tot i ser d'Igualada no hi havia pujat mai abans.

Les visites programades, un primer pas per sortir al carrer

Les visites programades tenen per objectiu començar a acostar els interns a la vida en llibertat. Es tracta d'una mena de primer pas per aquells presos que es troben en règim ordinari –normalment en segon grau penitenciari- i que ja tenen un compliment molt avançat de la condemna.

Durant el 2015, a les presons catalanes es van fer un total de 1.288 sortides programades, que van suposar la sortida de la presó de 1.081 interns, ja que n'hi va haver que van repetir. Pel que fa a Lledoners, en total es van fer 98 sortides amb 107 interns diferents.