Sant Fruitós porta Manresa als tribunals per l'enrenou hoteler del Parc de l'Agulla

El govern santfruitosenc denuncia el canvi d'usos del Parc Teconològic al·legant que deixarà de ser un polígon excepcional i es convertirà en convencional

20 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a la 13:48h
Edifici Impuls, situat al Parc Tecnològic
Edifici Impuls, situat al Parc Tecnològic | CCBages
L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va presentar, el passat divendres 8 de juliol, un contenciós administratiu -al Jutjat Contenciós Administratiu número 9 de Barcelona- contra l'Ajuntament de Manresa per la desestimació per silenci administratiu del requeriment previ d'anul·lació formulat pel govern santfruitosenc respecte l'acord que l'Ajuntament de Manresa va aprovar durant el ple del 19 de febrer del 2015, en el qual va donar llum verd al canvi d'usos del Parc Tecnològic per aconseguir, així, atreure més empreses. Una modificació que es va aprovar amb els vots a favor de tot el ple, excepte la CUP, que hi va votar en contra.

Reunint-se, aquest passat dimarts 19 de juliol, la Junta de Govern Local de Manresa, es va decidir, per part del govern de la capital del Bages, aprovar la personació en aquest contenciós en qualitat de part demandada fins a aconseguir una sentència favorable als interessos municipals. Així mateix el dictamen aprovat ahir va decidir nomenar Jordi Fontquerni com a representant de l'ajuntament, i a Judit Camprubí com a directora de la defensa jurídica en el recurs contenciós administratiu.

Antecedents

El projecte de Parc Tecnològic es va projectar, l'any 2005, com un equipament de referència amb la voluntat d'atraure empreses altament especialitzades i activitat de R+I+D (recerca, desenvolupament i innovació). Tal com explicava l'Ajuntament de Manresa el passat mes de maig, "l'esclat de la crisi va provocar que el Parc no tingués la demanda esperada" i, amb la voluntat de "donar una sortida realista i viable a un canvi radical de la realitat econòmica", van decidir fer canvis d'usos. Una decisió que, quan es va prendre (el febrer del 2015) ja va despertar crítiques per part de l'Ajuntament de Sant Fruitós.

De fet, i tal com ja va informarNació Manresa aquest mes d'abril, l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, va demanar la nul·litat de l'acord de canvi d'usos del Parc Tecnològic perquè "desvirtua" (amb paraules de Batanés) l'embrió que va generar la creació del Parc en un lloc d'especial protecció. També va afegir que "ningú hagués aprovat la creació d'un polígon normal en aquell terreny; es va acceptar perquè tenia unes connotacions diferents i ara Manresa no pot decidir que se les carrega". De fet aquest canvi d'usos li pot suposar a l'Ajuntament la pèrdua de 1,5 milions d'euros en subvencions.

La cosa va d'hotels?

Abans que s'aprovés el canvi d'usos del Parc Tecnològic, el Ple del Consorci del Parc Central va acordar sol·licitar a l'Ajuntament de Manresa i a la Junta de Compensació del Pla parcial del Parc Tecnològic la iniciació dels procediments per a la modificació puntual del Pla general i de les figures de planejament derivat i de gestió urbanística per flexibilitzar la implantació d'activitats a l'espai en qüestió.

Així doncs, i complaent el Consorci del Parc Central, el consistori va establir un conveni que proposava modificar l'obligatorietat de destinar la major part de la superfície a R+D+I, per empreses que destinen un percentatge "rellevant" d'inversió a la recerca, al desenvolupament i a la innovació. A més, l'ajuntament manresà va manifestar que preveia que un 25% -com a màxim- del sostre total del Parc Tecnològic es destinaria a usos educatius, culturals i esportius, o a construir-hi algun hotel o restaurant.

De fet, Batanés ja va respondre a aquesta dada quan se'l va informar: "això ens fa pensar que el que preocupa a l'Ajuntament de Manresa no és pas que s'estableixi un hotel al Parc de l'Agulla, sinó que es faci en uns terrenys que pertanyen a Sant Fruitós". Les declaracions les va fer en referència a la voluntat que tenia l'Ajuntament fruitosenc de construir un complex hoteler al Parc de l'Agulla.

Davant d'això, el govern manresà va respondre que "aquesta modificació del conveni es va aprovar el mes de febrer de 2015, per tant, molt abans que es conegués el projecte del Portal de l'Agulla. A més, a l'informe presentat per l'ajuntament de Manresa al projecte del Portal de l'Agulla s'hi exposaven alternatives per a la implantació de l'hotel, també en el mateix terme municipal de Sant Fruitós. Per tant està completament fora de lloc dir que Manresa vol prendre un hotel a Sant Fruitós"