El regidor Jordi Garcés s'enfronta a 14 anys de presó per l'ocupació de la UAB

Els fets van passar l'abril de 2013 durant les protestes per l'augment de taxes, i hi ha 26 acusats més a qui, en conjunt, se'ls demana més de 300 anys de presó

El regidor de la CUP, Jordi Garcés
El regidor de la CUP, Jordi Garcés | Àlex Gómez Ribera
19 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:46h

El regidor de la CUP, Jordi Garcés. Foto: Àlex Gómez Ribera

El regidor de la CUP a Manresa, Jordi Garcés, és un dels set estudiants a qui el fiscal demana 13 anys i 8 mesos de presó per desordres públics, dos delictes de coaccions, danys i violació de domicili jurídic per l'ocupació del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona l'abril del 2013 durant unes protestes per l'augment de les taxes universitàries. També hi ha divuit estudiants, un treballador i un professor del centre per a qui la Fiscalia demana 11 anys i 5 mesos de presó. A més, demana 383.000 mil euros en concepte de responsabilitat civil al conjunt dels 27 investigats i 9.600 euros de multa per a cadascun d'ells. 

A banda de per desordres públics i violació de domicili jurídic, que és l'acusació comuna als 27 investigats, Jordi Garcés i els altres sis companys que s'enfronten a una condemna més llarga, estan acusats d'haver protagonitzat un escarni a l'antiga vicerectora, Sílvia Carrasco, i a un estudiant. Sumant les penes demanades per als 27 acusats, el conjunt de la condemna seria de més de 300 anys de presó. Malgrat tot, Garcés ha assegurat a NacióManresa que ell només hi va ser dos dies a l'ocupació: el dia de la tancada i com a ponent en una conferència sobre el pla Bolonya.

La plataforma Som 27 i més va denunciar la setmana passada que el cas va començar amb una "llista negra més pròpia de la Gestapo" que Carrasco hauria entregat a la policia per identificar alguns dels protestants, fet que va comportar la subsegüent "investigació malaltissa dels Mossos d'Esquadra".  L'advocat Eduardo Cáliz, va assegurar que el cas suposa un "judici polític" que busca "criminalitzar el moviment estudiantil".

Segons els membres de la plataforma, la UAB els ha assegurat que retirarà l'acusació particular. Per ara el judici encara no té data fixada. La CUP presentarà aquest dijous al ple de Manresa una moció per a què l'Ajuntament es posicioni a favor de l'arxivament del cas.