UManresa serà la primera universitat de l'Estat en formar persones amb discapacitat intel·lectual

El projecte s'anomena Universi+ i és una iniciativa conjunta de la universitat manresana, de la Fundació Ampans i de Catalunya Caixa-BBVA

UniversiMÉS és una iniciativa conjunta de la FUB, la Fundació Ampans i Catalunya Caixa-BBVA
UniversiMÉS és una iniciativa conjunta de la FUB, la Fundació Ampans i Catalunya Caixa-BBVA | AFT
30 de juny del 2016
Actualitzat el 01 de juliol a les 16:21h
La Fundació Universitària del Bages (FUB), la Fundació Ampans i Catalunya Caixa-BBVA han signat, aquest dijous al matí, un acord per tirar endavant el programa UnivesiMÉS (Universi+), que el que pretén és que les persones amb discapacitat intel·lectual puguin participar de la vida universitària en un pas més cap a la normalització i la plena inclusió als entorns comunitaris. 

Es tracta d'un projecte pioner i innovador a tot l'Estat Espanyol que es posarà en marxa el 6 d'octubre d'aquest any, coincidint amb el curs 2016-2017 i que "si funciona tindrà continuïtat durant els propers anys", ha afirmat Valentí Martínez, director general de la FUB, que ha expressat que "el programa que presentem no s'enfoca especialment en la discapacitat, sinó en les diferents metodologies que hem d'aplicar per formar persones amb altres capacitats".

Un total de vint alumnes seran els  avantatjats que podran accedir a la universitat -en el seu cas, de manera gratuïta- i els aprenentatges que rebran "intentarem que siguin molt vivencials  perquè els puguin aprofitar en el seu dia a dia", ha aclarit Laia Cladellas, una de les coordinadores del projecte. 

Així doncs, durant el curs acadèmic, els alumnes estudiaran una sèrie de continguts dividits en tres blocs. El primer, anomenat "Entendre el món", els servirà per comprendre l'entorn on viuen per sentir-lo més proper (es parlarà de l'actualitat, de les desigualtats socials, de les relacions humanes i de la globalització). El segon bloc, "Economia i vida quotodiana", buscarà que els estudiants aprenguin a gestionar els seus propis ingressos, i en el darrer, "Art i expressió artística" es farà una pinzellada de les diverses arts que existeixen perquè les puguin gaudir. 

Per seleccionar els vint candidats que inauguraran l'Univesri+, els coordinadors han tingut en compte que tinguessin més de 25 anys; que la seva discapacitat fos inferior al 65%; que hi hagués uns mínims de comprensió del llenguatge oral i escrit, i que estiguessin vinculats a Ampans. "De cara a les properes edicions és molt probable que s'obrin els barems", ha puntualitzat Cladellas.
 
La metodologia

El programa tindrà 50 hores de durada que s'impartiran al llarg de tot el curs acadèmic. La docència anirà a càrrec de professorat universitari que rebrà l'assessorament dels professionals d'Ampans per adaptar la metodologia i els continguts als interessos i necessitats dels participants. Un equip format per un coordinador de la FUB i un d'Ampans, faran el seguiment del projecte al llarg del curs. "Intentarem evitar la metodologia de classe magistral i en algun moment dividirem el grup per funcionar millor. Tot i així, en la majoria de classes i de sortides que es faran, aniran tot junts", ha dit Cladellas.

Un cop acabat el curs, tots els alumnes rebran un certificat conforme l'han fet. Així mateix, des que entrin a la comunitat universitària en seran membres igual que qualsevol altre estudiant. "I com que volem que se sentin integrats en aquesta comunitat el que intentarem és buscar alumnes que ja tinguin una trajectòria a la FUB perquè els facin de mentors i siguin un referent", ha recalcat una de les coordinadores d'Universi+, que ha afegit que "la idea és que visquin moments junts i que comparteixin vivències per iniciar una mica de xarxa social". 

Universitat més diversa i més integradora

La posada en marxa d'Universi+ amplia el nombre de persones del territori  que poden accedir a la universitat, ofereix noves oportunitats a les persones amb necessitats de suport i fa que la institució universitària manresana es converteixi en una universitat més diversa i més integradora. 

El projecte és resultat de la suma del potencial de les tres entitats, UManresa-FUB, AMPANS i el Grup BBVA que han decidit sumar experteses i recursos per impulsar una proposta innovadora i de retorn social a la Catalunya Central.