El PP guanya a Espanya, En Comú Podem ho fa a Catalunya, i ERC, primera força al Bages i a Manresa

Els populars milloren els resultats de desembre, el PSOE aguanta, Units Podem no confirma el "sorpasso" i Ciutadans s'enfonsa | A Catalunya, el quadre queda pràcticament igual | ERC confirma el seu creixement guanyant a Manresa

Pere Fontanals/Aina Font Torra
26 de juny del 2016
Actualitzat el 27 de juny a les 10:43h
Rajoy, Domènech i Rufian
Rajoy, Domènech i Rufian | Diversos
Tot seguirà igual, o gairebé. El PP millora els seus resultats respecte els del desembre; el PSOE es manté, mentre que Units Podem no millora els resultats i Ciutadans s'enfonsa. Això en el global de l'Estat. A Catalunya, En Comú Podem i ERC es mantenen al capdavant amb uns resultats calcats als de fa mig any. I a Manresa, ERC guanya per primera vegada uns comicis des de l'època de la II República. La participació, la més baixa de sempre.

Núria Carreras, la candidata bagenca del PP al senat, es mostrava eufòrica, "és un èxit rotund i inqüestionable del Partit Popular". No menys satisfeta es mostrava la candidata de la comarca del PSC, Èlia Tortolero: "qui deia que el PSC i el PSOE estaven morts estava molt equivocat", ha afirmat, tot valorant els resultat com a "molt bons", i més tenint en compte que "durant les darreres setmanes s'ha fet molta campanya des dels mitjans en contra dels socialistes".

A les seus dels partits, els resultats generals manen. Malgrat haver repetit victòria a Catalunya, a les dues seus d'En Comú Podem predomina, sobretot, la incredulitat. Al Bages han estat 7 els municipis que han votat la formació com a primera força (Balsareny, Castellbell i el Vilar, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, El Pont de Vilomara i Rocafort, Castellgalí i Sant Joan de Vilatorrada). "A Catalunya ens consolidem com a primera força. No hem fet cap experiment perquè ja teníem l'experiència del 10 de desembre", ha declarat Joan Baptista, candidat del Bages d'En Comú Podem, que ha afegit que a nivell d'Espanya, "l'únic que hi ha sortit guanyant és el PP, i això vol dir que haurem de fer front a quatre anys més del que ja ens esperem".

CDC, per la seva banda, ha hagut de resistir a uns resultats lleugerament pitjors –tot i que gairebé iguals- que en els comicis passats. Pel que fa a la comarca del Bages, i en comparació a les eleccions passades, dels 11 pobles que van votar el partit com a primera força, aquest 26J, només ha estat el favorit de 5 (Talamanca, Sant Mateu de Bages, Gaià, Sant Feliu Sasserra, Navarcles).

A la seva seu situada a la Plaça Major, els militants i simpatitzants d'ERC han celebrat la indiscutible victòria del partit a les comarques del Bages i del Moianès, així com també la seva segona posició a Catalunya. "Hem guanyat en vots i en percentatges", ha dit la diputada bagenca de Junts pel Sí al Parlament, Adriana Delgado: "El PP, a Catalunya, és residual, i això vol dir que estem en un altre panorama. Ja hem vist que a Espanya no és possible fer un referèndum, és per això que demanem a En Comú Podem que se sumin al nostre projecte". Les afirmacions de Delgado també han estat ratificades tan pel president d'ERC al Bages, Albert Mulero, com per la senadora sallentina Mirella Cortès. Mulero ha recalcat que "hem donat un cop de força molt gran i esperem que puguem establir ponts amb altres forces polítiques perquè facin el pas". Al seu torn, Cortès, ha expressat que "el que hem de fer és tibar la gent de En Comú Podem cap al procés sobiranista" i, fent referència al futur, ha sentenciat que "o hi ha una coalició entre el PP i Ciudadanos i una abstenció per part del PSOE, o per Nadal anirem a unes terceres eleccions".

Baptista, pel que fa a un referèndum a Catalunya ha estat clar: "hem de veure què fem en aquest aspecte. No renunciem al referèndum però no hem fet ni el sorpasso, i això dificulta el procés. Tot i així seguirem bastint enllaços amb altra gent de l'Estat espanyol perquè hi hagi la possibilitat que Catalunya pugui decidir el seu futur".