La Font dels Capellans, la Balconada i el Xup, els tres barris amb més participació a Manresa

A les dues del migdia ha votat al conjunt de Catalunya un 32,32% del cens, quan el 20-D van ser un 35,24% | A Manresa la participació se situa en el 31,56%, contra el 33,48% de fa mig any | La dada contrasta amb la del conjunt de l'Estat on la participació es manté quasi invariable: 36,85% respecte el 36,91% de desembre

Electors, aquest diumenge, al col·legi electoral de la plaça Major de Manresa
Electors, aquest diumenge, al col·legi electoral de la plaça Major de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
26 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:33h
La participació a les eleccions del 26-J ha baixat notablement a Catalunya respecte els comicis de fa sis mesos. Concretament, a la 14.00 del migdia havia votat un 32,32% del cens, segons dades encara provisionals del Ministeri espanyol de l'Interior. Cal recordar que el 20-D en el primer avanç de participació es va tancar amb un 35,24%.

A Manresa també hi ha menys participació que fa mig any: un 31,56% respecte al 33,48% de desembre. Des fet és la participació més baixa en unes eleccions espanyoles des de 1977. La Font dels Capellans, amb un 35,05%, la Balconada, amb un 35,04%, i el Xup, amb un 34,33%, són els tres barris que han registrat més participació. A l'altre extrem, Les Cots - Guix - Pujada Roja, Viladordis, Cal Gravat i Escodines és on menys ha anat a votar la gent, en tots tres casos per sota del 30%.

Per demarcacions la participació ha estat a Barcelona de 32,5% (35,74% fa sis mesos); a Girona d'un 31% (34,05%); a Lleida d'un 28,8% (30,92% el 20-D) i a Tarragona d'un 32,8% (35,04% fa sis mesos).

Al conjunt de l'Estat la participació matinal se situa en un 36,68%, quan fa sis mesos era d'un 36,91%.

Els candidats comencen a votar
 

Èlia Tortolero i Joan Baptista Costa votant. Falta David Saldoni | Arxiu particular


Els tres principals candidats bagencs al Congrés en aquestes eleccions espanyoles han començat a votar entre el matí i el migdia, més aviat cap al migdia, en aquesta jornada del 26-J. A les 11 del matí, Joan Baptista Costa, d'En Comú Podem, ha votat a l'INS Castellet de Sant Vicenç. Una hora i mitja més tard, Èlia Tortolero, del PSC, ha votat en un altre institut, el Quercus de Sant Joan de Vilatorrada. Finalment, el candidat convergent David Saldoni, ha votat passades les 5 de la tarda al jutjat de pau de Sallent. Igual que la cap de llista del PP al Senat, la monistrolenca Núria Carreras, que ho ha fet a l'escola Sant Pere.
 

El candidat de Convergència David Saldoni, votant a la tarda a Sallent Foto: Arxiu propi

 

La candidata del PP, Núria Carreras, votant a l'escola Sant Pere de Monistrol de Montserrat Foto: Arxiu propi


Per la seva part, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha votat a l'escola Sant Ignasi a les 12 del migdia.
 

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, votant a l'escola Sant Ignasi | AjM


Seguiment al minut

NacióManresa, el diari digital pioner al Bages, està fent aquest diumenge un ampli seguiment a la jornada electoral, informant sobre tot allò relacionat amb les eleccions espanyoles del 26-J que passi al Bages i al país. Com en tots els comicis anteriors, NacióManresa oferirà les dades de participació tan bon punt les actualitzi el Ministeri de l'Interior espanyol (sobre 2/4 de 3 hi hauran les primeres dades), i a partir de les 8 del vespre, en connexió telemàtica amb les dades oficials, anirà publicant automàticament l'escrutini a temps real per municipi, província i en el conjunt de l'estat. També recollirem les reaccions dels candidats de la comarca.

D'aquesta manera NacióManresa es consolida com a referent en la informació política del Bages transmetent en directe la seva novena comtessa electoral des que va néixer el 2009, a més a més de la consulta del 9-N. 128.465 bagencs estan cridats a votar aquest diumenge. 9.905 moianesos també. I NacióManresa serà amb ells per explicar-ho als seus lectors.

Però també els lectors poden participar en la informació piulant les seves fotos o reflexions sobre el 26-J amb l'etiqueta #26JBages.